Zakon o KAP-u: Ustavni sud predložio da se osporene odredbe proglase neustavnim

Dodajte komentar

Sudija izvjestilac Branimir Šćepanović predložio je danas Ustavnom sudu da proglasi neustavnim osporene odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru. Ustavni sud će konačnu odluku donijeti na zatvorenoj sjednici.

Šćepanović je rekao da je potrebno odgovoriti na pitanje da li je povrijeđena podjela zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno da li je narušena vladavina prava.

“Skupština se na način suprotan zakonu konstituisala kao novi organ u stečajnom postupku. Skupština je prekoračila ovlašćenja na pravo o podjeli vlasti”, ocijenio je Šćepanović i dodao da zakon sadrži i niz nejasnoća.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On smatra da pojedine odredbe Zakona ne ispunjavaju standarde i zakonitost evropskog suda.

Odredbama Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koje su osporene pred Ustavnim sudom, propisano je da Skupština daje konačnu riječ o prodaji Kombinata aluminijuma .

Ocjenu ustavnosti tih odredbi tražio je Vrhovni sud, a zatim i Vlada.

U inicijativama Vrhovnog suda i Vlade navedeno je, između ostalog, da je taj akt u suprotnosti sa Zakonom o stečaju i sa načelom podjele vlasti.

Sudija Ustavnog suda, Miodrag Iličković, smatra da Skupština može da reguliše pitanje prodaje KAP-a, ali ne kako je predviđeno Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru.

“Skupština je trebalo da donese odredbe Zakona o stečaju. Skupština se nije udostojila da sudu dostavi ništa, a Vlada jeste”, kazao je Iličković.

Sudija Milorad Gogić je na sjednici saopštio da je on bio za javnu raspravu o ovom Zakonu, ali je to sud većinom glasova odbio.

Ukoliko Ustavni sud ospori odredbe Zakona o prodaji imovine KAP-a neće odlučivati Skupština za koju je ponudu dostavio nikšićki Uniprom.

Taj zakon su usvojili opozicija i manja članica vlasti Socijaldemokratska partija .

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović nudi za imovinu KAP-a 28 miliona eura, koliko je i bila početna cijena na drugom tenderu, pola miliona manje nego ranije.

On je tražio da mu se na period od pet godina garantuje cijena struje od 38 EUR po megavat satu , da se imovina koju kupuje uknjiži, da prostor KAP-a bude industrijska zona i da bude oslobođen plaćanja komunalija i naknada.

Vlada i njen partner u Elektroprivredi italijanski A2A, nijesu se još dogovorili da se odobri tražena cijena struje, zbog čega je prošle sedmice odložena vanredna Skupština akcionara EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *