U Litvaniji usvojen zakon o prelasku na euro

Dodajte komentar

Parlament Litvanije usvojio je danas zakon o uvođenju eura u kome se definišu mehanizmi zamjene nacionalne valute litasa za zajedničku evropsku, na koju bi trebalo da pređe 2015. godine.

“Odluku o prijemu Litvanije u zonu eura trebalo bi da donese Evropska komisija početkom juna. Naši ekonomski pokazatelji praktično garantuju pozitivnu odluku”, rekao je ministar finansija Litvanije Rimantas Šadžjus, a prenosi Itar tas.

Zamjenu novčanica litasa u euro realizovaće centralna banka, Banka Litvanije, besplatno, bez količinskog i vremenskog ograničenja. Komercijalne banke će pod istim uslovima obavljati zamjenu tokom šest mjeseci, a tokom 60 kalendarskih dana novac će moći da se zamijeni takođe i u ekspoziturama državnog preduzeća Pošta Litvanije.

Planirano je da do 15. januara 2015. godine paralelno budu u opticaju litas i euro. U tom peridu će ljudi koji plaćaju u nacionalnoj valuti kusur dobijati u eurima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kurs za zamjenu litasa će, kako očekuje vlada, biti utvrđen na današnjoj vrijednosti od 3,4528 litasa za jedan euro.

Litvanija je posljednja od Pribaltički zemalja koja je odlučila da pređe na euro. Od 1. januara 2011. godine zajedničku evropsku valutu je uvela Estonija, a 1. januara ove godine i Letonija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *