Putin: Novac za Krim smo spremili

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da će Rusija ubrzati proces prelaska bankarskog sistema Krima na rublju.

To će biti učinjeno u okviru nastojanja da u potpunosti integriše poluostrvo koje je prošlog mjeseca primljeno u sastav Ruske Federacije.

Posle referenduma 16. marta na kom su građani Krima glasali za pripajanje Rusiji, to poluostrvo je proglasilo rublju za zvaničnu valutu i započeto je sa isplatom penzija i plata u toj valuti, prenio je Rojters.

“Situacija u bankarskom sektoru i dalje nije u potpunosti riješena. Pokušaćemo da razgovaramo sa ukrajinskim partnerima dok ne pronađemo rješenje. Promet ukrajinske grivne je već ograničen, tako da nam ne ostaje ništa drugo sem da počnemo sa ubrzanim cirkulisanjem rublje”, izjavio je Putin u televizijskom obraćanju naciji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njegovim riječima, biće potrebno oko mjesec dana za uspostavljanje mreže i otvaranje potrebnog broja bankovnih računa.

Sav novac smo spremili

Putin je naveo da troškovi za subvencionisanje programa za razvoj Krima ne zahtijevaju reviziju budžeta Rusije.

“Nije nam potrebno ništa iz drugih programa jer smo izdvojili dodatna sredstva kao rezervu vlade od 240 milijardi rubalja (6,6 milijardi dolara) za ovu godinu”, naglasio je šef države u direktnoj liniji s Rusima.

On je ubijeđen da troškovi subvencija svih krimskih programa neće premašiti 100 milijardi rubalja, prenio je Itar tas.

Putin je naglasio da su značajna sredstva i investicije potrebne krimskim turističkim objektima, infrastrukturi i poljoporivredi.

Nezavisno od toga, on je istakao program povećanja penzija i plata radnika u javnom sektoru. Predsjednik je podsjetio da su ukupne obaveze Penzijskog fonda Ruske Federacije oko šest biliona (šest hiljada milijardi) rubalja, od čega za penzije treba izdvojiti 4,5 biliona rubalja.

Uz to, za podršku penzionerima na Krimu i Sevastopolju, ove godine je potrebno 28 milijardi rubalja, a za javni sektor 16,5 milijardi rubalja, precizirao je Putin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *