Promjene na listi zemalja po globalizaciji

Dodajte komentar

Naveći stepen globalizacije u 2014. godini ostvarile su Irska, Belgija i Holandija, dok je Švajcarska izgubila dva mjesta i skliznula na 11. poziciju, zbog povećanja carina i prepreka uvozu.

Na osnovu studije ciriškog instituta KOF za konjunkturna istraživanja, na četvrtom mjestu nalazi se Austrija, a posle nje je Singapur, dok zemlje koje najviše zaostaju u globalizaciji jesu Somalija, Solomonska ostrva, Kiribati, Eritreja i Laos.

Godišnji indeks koji utvrđuje ovaj institut odražava globalizaciju sa stanovišta ekonomije, društva i politike, i obračunava se počev od 2011. godine, prenio je švajcarski list 20 Minuten.

Što se tiče globalizacije privrede, Švajcarska je zauzela 37. poziciju, izgubivši 11 mjesta u odnosu na prethodno mjerenje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Aduti švajcarske ekonomije su otvorenost, visok bruto društveni proizvod koji je u vezi sa snažnim izvozom i investicijama, ali je opterećena visokim carinama i različitim uvoznim barijerama, usljed čega je i dospjela na niži rang u ovoj godini, objašnjavaju u KOF.

Na planu socijalne globalizacije, koji podrazumijeva lične kontakte sa inostranstvom, u kontekstu turizma i imigracije, kao i prekogranični transfer informacija, Švajcarska zauzima četvrto mjesto, dok su ispred nje Singapur, Irska i Austrija.

Sa stanovišta politike, indeks globalizacije uzima u obzir broj stranih ambasadora u posmatranoj zemlji, broj mirovnih misija pri UN u kojima je ta zemlja učestvovala, kao i broj bilateralnih i multilateralnih sporazuma i njihovo predstavljanje u okviru međunarodnih organizacija.

Po ovom kriterijumu, tri vodeće pozicije pripadaju Francuskoj, Belgiji i Italiji, dok je Švajcarska zauzela 13. mjesto. 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *