Koliko nas košta KAP: 137 miliona garancija, 13 miliona za krađu struje, 4 miliona za održavanje proizvodnje u 2014.

Dodajte komentar

Novcem građana rad Kombinata aluminijuma u stečaju može se finansirati sa još 300.000 eura, jer je toliko ostalo od dozvoljenog iznosa ovogodišnjim budžetom.

To je potvrđeno “Vijestima” iz Vlade Crne Gore .

Budžetom za 2014. za pomoć radu KAP-a opredijeljeno je četiri miliona eura, a očekivano je da će taj novac biti potrošen najkasnije polovinom aprila. Do sada je za održavanje nerentabilne proizvodnje u KAP-u potrošeno 3,7 miliona eura novca poreskih obveznika.

“Zakonom o budžetu za 2014. opredijeljeno je četiri miliona za pokriće troškova državne kompanije Montenegro bonus po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa KAP-om. U skladu sa tim, Montenegro bonus ima obavezu da organizuje proizvodnju na način da troškove u KAP-u svede na minimum, o čemu će izvijestiti Vladu nakon isteka ugovora. Pomenuta sredstva još nisu u potpunosti povučena iz budžeta”, saopštili su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz tog resora istakli su da “da je na snazi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija kojim je ograničena isplata sredstava iz budžeta do 25. juna”.

Krađa struje za KAP i pokrivanje troškova poslovanja od uvođenja stečaja – 8. jula do kraja 2013. koštalo je poreske obveznike oko 13 miliona, plaćanjem iz budužeta i time što je država ostala bez dobiti u CGES-u.

Prije toga je plaćeno oko 137 miliona eura kredita KAP-a za koje je Vlada dala garancije.

U KAP-u su krajem prošle sedmice potpisani novi ugovori sa preostalih oko 700 radnika. Za razliku od ugovora koje je stečajna uprava sa radnicima prethodnih mjeseci potpisivala i oročavala na svega mjesec sadašnji ugovori su oročeni do zaključenja posla sa kupcem imovine KAP-a.

To pokazuje da i u Privrednom sudu očekuju da će ubrzo doći do realizacije tog posla.

Nikšićka kompanija Uniprom Veselina Pejović ponudila je 28 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a u stečaju.

Ustavni sud danas razmatra Zakon o KAP-u

Ustavni sud će danas razmatrati predlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, kojim je propisano da Skupština daje konačnu riječ o prodaji Kombinata aluminijuma (KAP).

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *