Jedina ponuda za zakup Solane stigla od Sindikata

Dodajte komentar

Danas nakon podne u kancelarijama „Otrant komerca“ u Ulcinju otvorene su ponude za jednogodišnji zakup ucinjske Solane. Bolje reći- ponuda, jer se na oglas za zakup javio jedino sindikat Solane.

Marko Miranović, predsjednik Sindikata, izašao je sastanka vidno razočaran.

„Tražili su nam da budemo pravno lice, da osnujemo firmu. Mislim da je to igra sa nama radnicima, ne znam što da kažem. Ostali su za nama da naprave izvještaj i da ga dostave stečajnom upavniku“, kazao je Miranović Portalu Analitika.

„Ne znam što će dalje biti. Znam jedino da je Solana na aparatima. Tamo je ogromna voda. Posljednjih dana palo je 56 litara po kvadratnom metru, pa izlačunajte koliko je to na 15 miiona kvadrata! Ta voda treba da se ispumpava. Ko će to i kada da radi?“ – pita Miranović.

Stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović kazao je za Portal Analitika da danas ili sjutra očekuje izvještaj Komisije koja je danas razgovarala sa predstavnicima Sindikata, te da će odluku na osnovu tog izvještaja donijeti nakon praznika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je dodao da ima dobru volju da izađe u susret radnicima, ali da oni moraju imati pravni subjektivitet, kako bi ugovor o zakupu bio pravno ispravan.

Komentarišući štete koje su nastale u Solani velikim padavinama, Jovović je rekao da je to svakako prioritet da se ta voda ispumpa, ali da je veliki problem što je struja isključena Solani zbog duga.

“Čujem razne priče. Ja imam svakako dobru volju koliko su moje ingerencije. Čujem razne varijante, da bi EPCG uključila struju ako joj se nadoknadi par hiljada eura. Međutim, ja ništa zvanično nemam”, kazao je Jovović.

On dodaje da se svakako mora razmišljati i što raditi sa 4,5 hiljade tona neobrađene soli lagerovane u Solani od prošlogodišnje berbe.

“Vidjećemo da li se više isplati prodati je neobrađenu ili neobrađenu. Ali, i za njenu obradu neophodno je da se uključi struja”, zaključuje Jovović.

Sindikat je, inače, svoju ponudu garantovao dugom prema radnicima za neisplaćene plate i doprinose od 2009. godine, koji iznosi oko 1,8 miliona eura.

„Na lageru je još oko 4,5 hiljade tona neobrađene soli ostale od prošlogodišnje berbe.  Računamo da to obradimo i prodamo. Tu se, nakon obrade i pakovanja, može prihodovati oko  400 hiljada eura“, kazao je Miranović Portalu Analitika, zaključujući das u konkurisali iz moralnih razloga.

„Mi smo iz moralnih razloga željeli da konkurišemo, a kako će se to završiti, da li ćemo dobiti zakup, to će se tek vidjeti“.

On je danas dodao da su danas prezentovali i biznis podatke i plan sistematizacije.

Članovi komisije su Anton KastratiDragiša Rosandić i Dragan Božović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *