Ističe ugovor Vlade i A2A: Interes da EPCG ostane državna

Dodajte komentar

Predstavnici Vlade Crne Gore i kompanije A2A razgovarali su danas u Milanu o mogućnosti da italijanska kompanija nastavi da upravlja Elektroprivredom, uz strateški interes Crne Gore da zadrži većinsko vlasništvo u energetskoj kompaniji, saopšteno je iz Vlade.

U Vladi podsjećaju da krajem ove godine ističe osnovni Ugovor po kom je A2A stekla 43,7 odsto akcijskog kapitala EPCG i zaključila Ugovor o upravljanju na period od 5 godina.

Na čelu crnogorske delegacije bio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem  Vujica Lazović, a u razgovorima su učestvovali ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Srđan Kovačević.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Cijeneći značaj i vrijednost EPCG ugovora kao i kompleksnost njime regulisanih pitanja, Vlada je izrazila spremnost da u razgovorima sa kompanijom A2A traži rešenje za prevazilaženje problema identifikovanih pri  realizaciji osnovnog ugovora. Polazna osnova Vlade je strateški interes Crne Gore da zadrži većinsko vlasništvo u Elektroprivredi  i da ubrza investicije u energetskom sektoru. U tom smislu, tema sastanka bio je i status aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Bloka II Termoelektrane u Pljevljima”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razmatrali i mogućnost produžetka prava upravljanja od strane A2A uz prethodno definisanje novih indikatora i metodologije praćenja kao mehanizama za vrednovanje uspješnosti upravljanja.

“Predstavnici Vlade i A2A potvrdili su spremnost da rade na stvaranju pretpostavki za uspješno poslovanje Elektroprivrede, sa manjim ekonomskim  troškovima, uz visok stepen održivosti i jasnu razvojnu politiku. Kako bi se na dugoročno održiv način regulisali odnosi između države Crne Gore i A2A, bilo je govora i o drugim pitanjima koja su preduslov i sastavni dio definisanja budućih odnosa”, poručuju iz Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *