Ističe ugovor Vlade i A2A: Interes da EPCG ostane državna

Predstavnici Vlade Crne Gore i kompanije A2A razgovarali su danas u Milanu o mogućnosti da italijanska kompanija nastavi da upravlja Elektroprivredom, uz strateški interes Crne Gore da zadrži većinsko vlasništvo u energetskoj kompaniji, saopšteno je iz Vlade.

U Vladi podsjećaju da krajem ove godine ističe osnovni Ugovor po kom je A2A stekla 43,7 odsto akcijskog kapitala EPCG i zaključila Ugovor o upravljanju na period od 5 godina.

Na čelu crnogorske delegacije bio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem  Vujica Lazović, a u razgovorima su učestvovali ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Srđan Kovačević.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Cijeneći značaj i vrijednost EPCG ugovora kao i kompleksnost njime regulisanih pitanja, Vlada je izrazila spremnost da u razgovorima sa kompanijom A2A traži rešenje za prevazilaženje problema identifikovanih pri  realizaciji osnovnog ugovora. Polazna osnova Vlade je strateški interes Crne Gore da zadrži većinsko vlasništvo u Elektroprivredi  i da ubrza investicije u energetskom sektoru. U tom smislu, tema sastanka bio je i status aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Bloka II Termoelektrane u Pljevljima”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razmatrali i mogućnost produžetka prava upravljanja od strane A2A uz prethodno definisanje novih indikatora i metodologije praćenja kao mehanizama za vrednovanje uspješnosti upravljanja.

“Predstavnici Vlade i A2A potvrdili su spremnost da rade na stvaranju pretpostavki za uspješno poslovanje Elektroprivrede, sa manjim ekonomskim  troškovima, uz visok stepen održivosti i jasnu razvojnu politiku. Kako bi se na dugoročno održiv način regulisali odnosi između države Crne Gore i A2A, bilo je govora i o drugim pitanjima koja su preduslov i sastavni dio definisanja budućih odnosa”, poručuju iz Vlade.

Check Also

Direktori najvećih kompanija na svijetu koji prodaju dionice svojih firmi (infografika)

Kad direktori velikih kompanija prodaju svoje dionice, investitori ne mogu da ne primijete. Uostalom, ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *