Cijene u eurozoni padaju šesti mjesec za redom

Dodajte komentar

Nastavak pada cijena u eurozoni, kojim je stopa inflacije pala na najniži nivo od novembra  2009. godine potvrđen je danas, čime se nastavlja pritisak na Evropsku centralnu banku da interveniše.

Stopa inflacije u 18-članoj eurozoni je na godišnjem nivou u martu iznosila 0,5 posto, dok je u februaru ta stopa iznosila 0,7 posto, objavio je danas Eurostat.

Najviše su porasle cijene duvana, usluge u restoranima i barovima, ali poskupili su i mlijeko, sir i jaja, dok su pale cijene loživog ulja, telekomunikacija i goriva.
Oštar pad cijena zabilježile su u martu Grčka i Cipar, sa stopama od 1,5 i 0,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.
[widgets_on_pages id=”Baner”]
Stope inflacije u Austriji i Malti od 1,4 posto i 0,9 posto u Njemačkoj bile su među najvišima, ali i dalje ispod ciljanog nivoa ECB-a, nešto manje od dva posto.
Tako je nivo inflacije u eurozoni već šest uzastopnih mjeseci ispod jedan posto, «opasne zone» za Evropsku centralne banku, čime se podgrijavaju špekulacije da će ECB morati intervenisati.
Iz ECB-a su već ranije poručili da su spremni koristiti nekonvencionalne metode u borbi za stabilnost cijena u eurozoni, ako se nizak nivo inflacije zadrži.

U subotu je guverner ECB-a Mario Draghi u Washingtonu izrazio zabrinutost oko presnažnog eura koji uvoz u eurozonu čini jeftinijim a ruši i cijene europskih dobara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *