Infografika: Šta utiče na cijenu zlata

Cijena zlata je ponovo u fokusu medija. Portal Trustable Gold je kreirao sjajan grafički prikaz kojim su željeli ilustrovati šta je to što u dugom roku utiče na razvoj cijene zlata, koji su to faktori i koliki je njihov uticaj od početka izbijanja krize 2008.godine pa do danas.

Ideja ove infografike jeste da prikaže odnos tražnje i ponude za zlatom i njihov uticaj na cijenu koja je prikazana kao seizmička kriva koja se vremenom mijenjala u zavisnosti od jačine ponude i tražnje.

Sa grafika se jasno vidi da na početku izbijanja krize centralne banke nisu kupovale zlato (2008. i 2009. godine) što je cijenu zlata držalo na niskom nivou, dok su u isto vrijeme centralne banke prodavale zlato u svom vlasništvu. Kako je kriza jenjavala, centralne banke počinju kupovati zlato, a sve ga manje prodavati što utiče i na rast cijene ovog plemenitog metala. Vrlo značajna činjenica jeste da je udio tražnje centralnih banaka u agregatnoj tražnji za zlatom najmanji (najveći udio imaju zlatare i draguljarnice, zatim špekulanti koji trguju zlatom i tehnološki sektor), ali da je uticaj tražnje centralnih banaka na cijenu zlata izrazito veliki.

Klik na ilustraciju za veći prikaz

Check Also

Finska šesti put zaredom najsrećnija zemlja, a evo na kom mjestu je Crna Gora

Prema Svjetskom izvještaju o sreći, Finska je šesti put proglašena zemljom sa najsrećnijim stanovništvom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.