U Grčkoj 15,5 posto stranih turista više

Dodajte komentar

Broj turističkih dolazaka u Grčku u prošloj je godini porastao za 15,5 posto, na nešto više od 17,9 miliona, pokazali su podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Veliku većinu stranih dolazaka, njih 88,1 posto, činili su gosti iz evropskih zemalja, kojih je bilo 13,9 posto više nego u godini prije. Pritom je broj dolazaka iz zemalja EU-a uvećan za 7,5 posto, objavila je u ponedjeljak grčka statistička agencija.

Među 15,8 miliona Europljana koji su posjetili Grčku u 2013. godini, iz Njemačke ih je stiglo 2,3 miliona, a iz Britanije 1,9 miliona, premda je njihov broj smanjen u odnosu na godinu ranije za 3,9 posto. Slijedi Francuska, iz koje je stiglo njih 1,2 miliona, pokazali su podaci statističkog ureda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]
Značajan broj dolazaka stranih turista zabilježen je i iz Rusije, odnosno njih 1,4 miliona, nasuprot 874 hiljada u godini ranije.
Turizam čini približno 17 posto ukupnih grčkih privrednih aktivnosti a posljednjih je godina doživio veliku krizu budući da su strane turiste odvratili prizori pobunjenih Grka i kolapsa ekonomije izazvanog dužničkom krizom koja je započela 2009.
Politička kriza i izbori u 2012. zakočili su proces reformi i podstaknuli strahove od izlaska Grčke iz zone primjene jedinstvene valute.
Lani je ipak stabilizovana posrnula grčka ekonomija i izbjegnut nekontrolisani izlazak zemlje iz eurozone pa je Grčka zabilježila i prvi primarni višak unazad više godina. Posrnula članica eurozone počela je tako ponovno privlačiti strane ulagače koji vjeruju da je odlučna sprovesti obećane strukturne promjene kako bi oživjela privredu.
Očekuje se da bi grčka ekonomije ove godine trebalo izaći iz šestogodišnje recesije.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *