Rumunski turizam: Putevima mita i korupcije

Dodajte komentar

U Bukureštu je organizovana velika turistička tura mita i korupcije. Organizator jednog od najznačajnijeg festivala dokumentaraca u istočnoj Evropi  – Jedan svijet Rumunija (One world) ovom turom želi da ukaže da je korupcija pošast koja i 25 godina nakon pada komunizma hara istočnom Evropom. Posjeta počinje u bogatom kraju grada, a vodič je optimista po pitanju budućnosti jer je pravosuđe Rumunije počelo da se izriče presude i osobama na visokim položajima. 

Na zalasku sunca, u modernom kraju Bukurešta Dorobanti, grupa turista na trotoaru čeka da započne posjetu “svetim mjestima” korupcije.

“Na mjestima na kojima ćemo se zaustaviti nikoga nećemo naći kod kuće jer su svi u zatvoru”, rekao je grupi turista Eugen Istodor, novinar i pisac koji je za ovu priliku i turistički vodič.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Posjeta počinje u ulici u kraju Dorobanti, koji je čuven po luksuznim prodavnicama i kafeima. Baš ovdje je jedan poslovni čovjek potkupio dva bivša ministra poljoprivrede, Dečebala Remeša i Žoana Muresana, da bi uticao na ishod javnih nabavki u čuvenoj “aferi kobasica”. Pored 15.000 eura u kešu, Remes je za svoje usluge dobio i kobasice i šljivovicu.

Dva bivša ministra su prošle godine osuđena na tri godine zatvora.

Uz kombinaciju humora i preciznih informacija, jedna od stanica je i kuća Adrijana Nastazea, premijera od 2000. do 2004. i najvišeg zvaničnika koji je od pada komunizma osuđen na kaznu zatvora zbog korupcije. Nastaze je od januara u zatvoru jer je dobio mito i pronevjerio novac upotrebivši ga za predizbornu kampanju.

“Ljudi koji su radili u vladinim institucijama morali su da plate po 125 eura da bi učestvovali na konferenciji pod nazivom Trofej kvaliteta. Tu nije bilo riječi o kvalitetu, samo o mitu. Tako je za izbore prikupljeno milion eura”, rekao je Istodor.

Ovom turističkom posjetom, organizatori jednog od najznačajnijeg festivala dokumentaraca o ljudskim pravima u istočnoj Evropi, Uan vorld Rumunija, žele da ukažu na pošast koja ugrožava svakodnevno funkcionisanje bivših komunističkih zemalja. Prema podacima Trasnparensi interenšenala, u tim zemljama je percepcija korupcije najviša u Evropi.

Poenta festivala je, međutim, da i građani mogu nešto da promijene.

“Odbio sam da dam uobičajeni mito kod lekara i ipak sam dobio njegu. Nisu me oterali, pa mislim da to može da funkcioniše”, rekla je za AFP jedna od turista Mihaela Oproiu.

Nakon zaustvljanja pred luksuznom palatom vlasnika fudbalskog kluba Steaua Bukurešt Điđija Bekalija, koji je je u zatvoru zbog korupcije, posjeta se završava ispred sjedišta vlade radi prezentacije dosijea o zloupotrebi položaja.

“Ne zaboravite, svako ima svoju cijenu i ova posjeta nije nikakva garancija da sjutra nećete primiti mito”, upozorava vodič.

On je optimista. Pravosuđe u Rumuniji je počelo da se obračunava sa moćnicima koji zloupotrebljavaju vlast. Nakon godina nekažnjivosti u 2013. godini je osuđeno 1.000 osoba za korupciju, a među njima ministri, policajci i gradonačelnici. U 2006. bilo ih je 155.

Prošle godine se takođe po prvi put nakon više godina dogodilo da je desetine hiljada mladih izašlo na ulice u RUmuniji, Bugarskoj i Bosni da kažu stop korupciji i nepotizmu.

“Naša generacija možda neće vidjeti rezultate, ali naredna hoće, i to se računa”, kazao je Istodor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *