Rat dronovima: Google kupio Titan Aerospace

Google je kupio Titan Aerospace, kompaniju koja proizvodi bespilotne letelice na solarni pogon, preneo je Reuters.

Nije saopšteno koliko novca je Google izdvojio za ovu kupovinu, ali zato jeste ranije spominjano da je cijena oko 60 miliona dolara, i to dok je Facebook bio u pregovorima za kupovinu ove firme. Cijenu ne otkriva ni glavni direktor Titana Vern Raburn koji je rekao da je dogovor s Googleom postignut u ponedeljak ujutro.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kupovina je došla dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je konkurentski Facebook najavio planove za gradnju solarnih dronova i satelita za pružanje pristupa internetu nerazvijenim delovima svijeta. Facebook je na kraju kupio britansku Ascentu za 20 miliona dolara, pa nakon vijesti o Googleovoj kupovini pojavila su se nagađanja kako kreće rat dronovima između dva tehnološka diva.

Što se tiče same Google kupovine, Wall Street Journal navodi kako će Titan raditi na raznim projektima za Google. Ova firma je u mogućnosti prikupljati fotografije širom planete i iz visine, što bi moglo pomoći Google Earthu i Google Mapsu.

Takođe će doprinijeti Googleovom Projectu Loon, tako što će slati balone u atmosferu i spajati tako na internet djelove svijeta koji još nisu umreženi.

Iz Googlea su potvrdili ovu kupovinu rekavši da će im pomoći da omoguće pristup internetu milionima ljudi, ali i riješe druge probleme, uključujući pomoć u katastrofama, te oštećenju životne sredine izazvanog krčenjem šuma.

Titanovi dronovi mogu ostati u vazduhu pet godina, oslanjajući se na solarnu energiju, objavio je Wall Street Journal.

Check Also

Luštica development u minusu 1,8 miliona

Prvi kvartal Luštica development je završila sa gubitkom od 1,8 miliona eura, što je 900 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *