Rasle cijene odjeće i obuće, hrane i bezalkoholnog pića

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u martu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je +0,1 odsto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile niže za -0,9 odsto, saopšteno je iz Zavoda za statistiku MONSTAT.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: voća; povrća; odjeće; obuće; farmaceutskih proizvoda; hljeba i žitarica”, ističu statističari.

Najveći mjesečni rast cijena zabilježen je u odjeći i obući, zdravlju, hrani i bezalkoholnom piću.

Pad cijena zabilježen u grupama: ostali proizvodi i usluge, hoteli i restorani,  pokućstvo i rutinsko održavanje stana, rekreacija i kultura, alkoholna pića i duvan.

“Cijene u grupama: stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva; prevoz; komunikacije; obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca”, ističu statističari.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pozitivne godišnje stope inflacije u martu zabilježene su u grupama: Alkoholna pića i duvan (+7,5 odsto); Zdravlje (+2,7 odsto); Ostali proizvodi i usluge (+1,5 odsto); Hoteli i restorani (+0,6 odsto); Obrazovanje (+0,2 odsto); dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Odjeća i obuća (-4,9 odsto); Rekreacija i kultura (-4,4 odsto); Komunikacije (-4,3 odsto); Prevoz (-1,9 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (-1,2 odsto); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,3 odsto).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *