Ukrajinska kriza pogađa i Silicijumsku dolinu

Dodajte komentar

Preduzetnici i investitori kažu da su se brzo rastuće finansijske veze Silicijumske doline s tehnološkim sektorom Rusije usporile zbog političke krize između Bijele kuće i Kremlja.

„Mnogi su ustuknuli dok ne vide kako će se situacija razvijati“, rekla je Alexandra Johnson koja upravlja sa 100 miliona dolara fonda DFJ VTP Aurora, što je ogranak ruske banke VTB u Menlo Parku, u Kaliforniji.

Decenijama ruski vrhunski naučnici i inženjeri nisu uspjevali da dođu do investitora u Silicijumskoj dolini, ali to se promijenilo posljednjih godina uz nalet investicija, u velikoj mjeri pokrenutih 2010. godine.

Ruski investitori, uključujući milijardera Jurija Milnera koji ima velike udjele u Facebooku i Twitteru, unijeli su dvije milijarde dolara u američke tehnološke firme u protekle tri godine.

Sada preduzetnici i investitori iz Silicijumske doline strahuju od negativnih privrednih posljedica ruskog preuzimanja Krima i opšte krize u Ukrajini, što je sve primjetno povećalo političku napetost sa Zapadom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među problemima u tehnološkom centru svijeta je koliko će zabrana izdavanja viza otežati poslovna putovanja i doseljavanje naučnika. Pored toga, ekonomske sankcije mogu omesti protok kapitala između tehnoloških sektora dvije zemlje.

Stručnjaci kažu da će usporavanje investicija biti privremeno i da neće na duže staze onesposobiti brzorastuće, unosne poslovne odnose SAD – Rusija.

Axel Tillmann koji ulaže ruski preduzetnički kapital u ime vladine firme RVC-USA, rekao je da će napetost „usporiti sve za neko vrijeme“ – uz bar dva-tri mjeseca prekida dodatnih ulaganja ruskih vladinih fondova u tehnološke firme.

Međutim, Tillmann je siguran da će se dotok investicija sigurno nastaviti jer ruske kompanije napreduju zahvaljujući preduzetništvu Silicijumske doline.

Tillmann je rekao da ruske kompanije ni danas nisu dobre u komercijalizaciji svoje tehnologije, a to je ono u čemu su firme iz Silicijumske doline majstori, te, „kada se spojimo, i jedni i drugi dobijamo najbolje“, rekao je on.

Ruski privrednici su osnovali sopstvene firme u Silicijumskoj dolini, a američki tehnološki giganti kupuju udjele u njima.

Više od 100 ruskih visokotehnoloških preduzeća ima predstavništva u Sjevernoj Kaliforniji, uključujući i ruskog pretraživača interneta Yandex koji u svojoj laboratoriji u Palo Altu zapošljava bivše inženjere Yahooa i Googlea.

Dmitrij Akhanov, predsjednik američke podružnice ruskog državnog fonda RUSNANO, baziranog u Silicijumskoj dolini, rekao je da su godine bile potrebne za izgradnju tehnoloških veza Istok-Zapad.

Može doći do političkih previranja, ali poslovne veze su mnogo izdržljivije, rekao je on i ukazao da „diplomate treba da se smire i razmisle o neposrednim posljedicama svojih odluka. Vrlo je lako povrijediti ekonomiju, a mnogo teže je ponovo izgraditi“.

Oleg Slepov koji je na čelu Trgovinskog predstavništva Rusije u San Francisku, rekao je da je u posljednje vrijeme razgovarao s mnogim američkim poslovnim liderima koji mu govore da ne planiraju da zatvore ili smanje svoje poslovanje u Rusiji.

Interesi ruskih i američkih kompanija su tako isprepletani, da je to danas samo po sebi faktor koji doprinosi smirivanju napetosti između Rusije i SAD, rekao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *