Svijet na oružje potrošio više od 1,25 milijardi eura

Dodajte komentar

Svijet je u prošloj godini potrošio na oružje više od 1,25 milijardi eura, saopštio je švedski istraživački institut Sipri.

Izdvajanje za vojsku prošle godine je smanjeno zbog rezanja budžeta zapadnih vojski, posebno američke. 

U 2012. ti su troškovi prvi put od 1998. pali 0,4 odsto, ali je pad ubrzao i dosegnuo 1,9 odsto prošle godine, pokazuju podaci Međunarodnog istraživačkog instituta za mir u Stokholmu.

“Ipak, rast vojnih troškova u zemljama s ekonomijama u naglom usponu i u razvoju i dalje se nastavlja”, navodi direktor za istraživanje vojnih budžeta, Sam Perlo-Freeman, prenosi SEEbiz.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sjedinjene Države, zemlja sa najvećim vojnim budžetom, smanjile su svoje troškove 7,8 odsto nakon završetka operacija u Iraku, početka povlačenja iz Afganistana i automatskih rezova u troškovima koje je Kongres prihvatio 2011.

U Evropi se izdvaja Francuska jer je uprkos slabom ekonomskom rastu uveliko zadržala vojne izdatke tokom svjetske ekonomske krize, pa je prošle godine zabilježila pad od samo četiri odsto u odnosu na 2004.

Kina, Rusija i Saudijska Arabija, nalaze se među 23 zemlje koje su svoj budžet više nego udvostručile od 2004.

Peking je u prošloj godini potrošio 7,4 odsto više novca, a teritorijalni sporovi s Kinom podstakli su neke susjedne zemlje da povećaju svoje izdvajanje za vojsku.

Afganistan, još jedna azijska zemlja, imao je najveći rast od 77 odsto, u očekivanju povlačenja većine stranih vojnika sa svoje teritorije krajem godine.

Na Bliskom istoku budžeti su u prošloj godini porasli četiri odsto. Međutim, ta je procjena upitna budući da su izostali bilo kakvi brojčani podaci za Ujedinjene Arapske Emirate, Iran, Katar i Siriju.

U Africi su troškovi porasli za 8,3 odsto, pod uticajem prihoda od nafte u zemljama poput Alžira i Angole.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *