Ikea ne žuri s investicijom u Srbiji

“Ikea” će ovog ljeta otvoriti prvu robnu kuću u Zagrebu, nakon čega je planirana izgradnja prvog objekta u Beogradu, kažu za RTV u “Ikeinom” sjedištu za region.

 

Švedska kompanija “Ikea”, koja je 2006. ponovo došla na tržište Srbije i regiona jugoistočne Evrope, ima u planu da otvori pet robnih kuća u Srbiji, ali u tom poslu nigdje ne žuri, kažu za Radio-televiziju Vojvodine u toj kompaniji koja se bavi proizvodnjom namještaja i kućne opreme.

Švedski proizvođač namještaja i opreme za kuću “Ikea”, čiji je regionalni centar u Beogradu, prvu robnu kuću na ovim prostorima otvoriće u Zagrebu.

“Krajem ljeta ove godine, u avgustu ili septembru ćemo imati robnu kuću u Zagrebu, koja sada finišira sa izgradnjom, a onda se nadamo da će treća biti u Beogradu”, kaže Igor Štefanac, predstavnik “Ikee” za Jugoistočnu Evropu.

Jedan od problema su neuređene zemljišne knjige, ističe Štefanac i navodi da “Ikea” ne žuri sa investicijom u Srbiji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Političari se godinama bave dolaskom “Ikee”, a to je za B92 poslednji komentarisao i odlazeći ministar trgovine Rasim Ljajić.

“Ništa od nas ne zavisi hoće li doći. To mnogo više zavisi od lokalnih vlasti, koje izdaju te dozvole. Nikakvih formalnih prepreka nema i više puta smo sa ‘Ikeom’ razgovarali”, rekao je Ljajić gostujući u “Kažiprstu” RTV B92.

U Ministarstvu privrede ističu da će se otvaranje “Ikeine” robne kuće ubrzati nakon formiranja nove vlade.

Ekonomista Goran Nikolić ističe da mu nije jasno zašto je to tema, ako se zna da dolazak novih trgovinskih lanaca još više povećava uvoz.

“U suštini meni bi bila vest da ‘Simpo’ otvara u Švedskoj svoju prodavnicu ili više prodavnica i ja bih se tome radovao”, kaže Nikolić.

RTV podsjeća da “Ikea” planira izgradnju dvije robne kuće u Beogradu, po jednu uNovom Sadu i Nišu i jednu u centralnoj Srbiji.

Check Also

Portonovi: Uzbudljiv proljećni program “Proljećna saga”

Nakon veoma uspješne Praznične sezone, Portonovi priprema uzbudljiv set događaja kojima se ozvaničava početak sezone …

Leave a Reply

Your email address will not be published.