Auto giganti podigli Češku na noge

Dodajte komentar

Direktna strana ulaganja dostigla su od ulaska Češke u Evropsku uniju, u maju 2004. godine, 16,6 milijardi eura i otvorila 145.000 novih radnih mjesta.

Rekordna je bila 2006. godina kada je u Nošovicama na istoku Češke fabriku automobila otvorio južnokorejski Hjundai.

Preko 129 projekata te godine, agencija za podršku stranim ulaganjima Čehinvest je u privredu privukao 3,76 milijardi eura, a zahvaljujući tim ulaganjima zaposlenje je našlo 29.288 radnika, saopštio je Čehinvest.
[widgets_on_pages id=”Baner”]
Direktna strana ulaganja slabila su od naredne godine zbog pooštravanja uslova za pomoć od države i poreske olakšice, a na njihov obim odrazila se osetno i globalna ekonomska kriza narednih godina.

“Do blagog pobošljanja došlo je 2011. godine kada je počela da se oporavlja češka privreda, a i svjetska. Istovremeno je počela da se mijenja struktura stranih ulaganja, pošto umjesto novih projekata počinju da preovlađuju nova ulaganja postojećih stranih investitora”, kazala je portparol Čehinvesta Adela Tomičkova.

“Priliv direktnih stranih ulaganja vukao je privredu u periodu od 2003. do 2007. godine. Taj priliv počeo je još prije samog ulaska u EU, a postepeno je mijenjao formu. Najveći doprinos strana ulaganja imaju u periodu kada povećavaju prozvodni kapacitet privrede, a za Češku je to važilo upravo u tom periodu”, ocijenio je ekonomista Pavel Sobišek.

Među najveće investitore spadaju fabrike automobila, a njemački koncern Folksvagen koji je privatizovao početkom 1990-tih godina najvećeg češkog proizvođača automobila, Škodu iz Mlade Boleslave i po daljim ulaganjima u Škodu, 2004. godine u vrijednosti od oko 250 miliona eura, našao se među 10 najvećih investitora od ulaska Češke u EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *