Admiral Markets: Centralne banke i dalje presudne za vrijednost valuta!

Dodajte komentar

Prošle sedmice je američki dolar ponovo značajno oslabio u odnosu na sve ostale najvažnije valute a razlog slabljenja su bili transkripti sa zadnjeg sastanka čelnika Federalnih Rezervi (američke centralne banke), iz kojih se vidi da FED ne planira početi dizati kamatne stope prije drugog dijela 2015. godine. Investitori su na temelju ove vijesti počeli masovno prodavati dolare i kupovati ostale valute u očekivanju većeg prinosa na drugim valutama.

Kurs EUR/USD je u samo nekoliko dana porastao više od 1% te se ponovo približio najvišem nivou ove godine (1,3965) koja je dosegnuta prije mjesec dana. Preko vikenda je na temelju komentara nekoliko čelnika Evropske Centralne Banke kurs ipak malo pao te trenutno iznosi 1,3825. Naime, predstavnici ECB-a su izjavili da jaki euro sada već predstavlja problem za Eurozonu te ukoliko nastavi jačati, moraće preduzeti mjere kojima će ga oslabiti.

Švajcarci takođe žele slabiju valutu, što se vidi iz komentara predsjednika njihove centralne banke, koji je izjavio da je i dalje neće dopustiti značajnije jačanje njihove valute u odnosu na euro.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dionice su prošle sedmice padale (u prosjeku 3%) što je bilo za očekivati nakon velikog rasta zadnjih nekoliko godina dok je cijena zlata i nafte rasla. Unca zlata trenutno vrijedi 1326$ a barel nafte 104,25$ što je najviša cijena u zadnjih mjesec i pol dana.

Za ovu sedmicu je najavljeno dosta važnih događaja koji bi mogli imati značajniji uticaj na vrijednost svih financijskih instrumenata pa tako i valuta. Najvažniji događaji biće konferencije za novinare centralnih banaka Japana, Kanade i SAD-a, a osim toga  biti će objavljeno više važnih podataka o inflaciji, zaposlenosti i rastu BDP-a u Kini, Britaniji, SAD-u. Popis i tačan raspored izlaska svih najavljenih vijesti pogledajte na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Na temelju novih informacija, kakvo kretanje vrijednosti valuta očekivati u idućim mjesecima?

Budući da je retorika Evropske Centralne Banke po pitanju kurs eura sve jasnija i otvorenija, za očekivati je da će tržište vrlo brzo shvatiti da ECB neće dopustiti dodatno jačanje eura. Sadašnji nivo nije loš za otvaranje srednjoročnih prodajnih pozicija u odnosu na američki dolar.

Osim akcija centralne banke,  slabljenu eura sa sadašnjeg nivoa može pridonijeti i bilo kakva loša vijest iz ekonomija južnih članica Eurozone, kao i dodatno zaoštravanje krize u Ukrajini.

Osim toga, po pozicijama velikih špekulanata na futures tržištu u Chicagu, vidi da je većina onih koji su htjeli kupiti eure to već napravili, te ima sve manje investitora koji su spremni po ovako visokoj cijenu kupovati eure.

Sve one koji bi htjeli naučiti trgovati na valutnom tržištu, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak u 18:00 a na kojem će biti objašnjeno koji sve fundamentalni faktori utiču na vrijednost valuta. Na webinar se možete prijaviti putem OVE STRANICE.

Za BANKAR.ME
Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *