Novčane greške koje svako barem jednom napravi

Dodajte komentar

Svako od nas barem jednom je napravio neku grešku u raspolaganju novcem zbog koje je kasnije zažalio. Ipak, ne treba očajavati. Na greškama se uči i treba se pobrinuti da se više ne ponavljaju. Pročitajte zato listu čestih finansijskih grešaka.

Kratkoročno budžetiranje

Istraživanja pokazuju da stvaranje godišnjeg budžeta umjesto mjesečnog najbolje funkcioniše, uglavnom zbog toga što imamo manje pouzdanja u godišnje procjene, pa težimo da dodamo više novca za neočekivane troškove.

Pretjerani troškovi domaćinstva

Skoro je nemoguće da idete naprijed u finansijskom smislu osim ako ne štedite značajnu sumu vašeg prihoda, ideano jedan euro na svaka tri koja zaradite. Ali mnogi se spotaknu zbog troškova domaćinstva. Finansijski savjetnici ohrabruju kupce da potroše trećinu svojih prihoda na domaćinstvo. Ali za većinu ljudi, pogotovo za one koji su u dugovima to je previše novca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Škrtariti na ulaganjima u karijeru

Ulaganje u razvoj karijere može vam donijeti unaprijeđenje, ili vas izvući iz poslovne rutine, ili vam omogućiti prelazak na poziciju iz snova.

Postati žrtva potrošačkih zamki

Nagradne kreditne kartice zvuče dobro u teoriji, ali u stvarnosti vas ohrabruju da potrošite više nego što biste inače. Stručnjaci ovaj fenomen nazivaju „kupovno ubrzanje“ što znači da požurujete svoje kupovine da biste dobili nagradu. Ovakve kartice takođe nose veće kamatne stope od onih koje ne nude nagrade.

Ne pregovarati oko cijena

Čak i robne kuće često daju malo prostora u pogledu cijena, a hipemarketi obično uklapaju svoje cijene sa cijenama svojih konkurenata. Ali mnogi potrošači ne uočavaju da su cijene fleksibilne i ne trude se da pregovaraju.

Dobijanje prihoda od samo jednog izvora

Radnik u SAD u prosjeku ima 10 različitih poslova pre 36. godine. Dok su neke od ovih promjena dobrovoljne, mnoge takođe dolaze uslijed otpuštanja. Zarađivajući novac sa više različitih izvora, radnici mogu da povećaju svoju finansijsku stabilnost. Mogućnosti za nove izvore prihoda uključuju honorarni posao, davanje časova, ili blog na kome se može potenijalno zaraditi novac.

Premalo ili previše zaduživanja

Nisu svi dugovi loši. Mogu vam omogućiti da se vratite u školu, da kupite potrebnu odjeću za posao prije nego što primite prvu platu, pa čak i da pokriju stanarinu ako ste u finansijski teškom mjesecu. Plašiti se dugova u tolikoj mjeri da izbjegavate iste može dovesti do propuštanja prilika, dok pretjerano zaduživanje može dovesti do finansijske propasti.

Pokušavati da se pobijedi tržište

Podešavanje tržišta bi zahtijevalo vremensku mašinu iz filma Povratak u budućnost. Zato je ulaganje malo vremena, bez obzira na tržišno ponašanje, najbezbjedniji način.

Obraćanje previše pažnje na tržišne varijacije

Previše fokusiranja na tržišne uspone i padove samo prouzrokuje stres. Kada tržište pada, fokusirajte se na svoje hobije, porodicu i izlaske. Izbjegavajte vijesti koje takođe tretiraju svaki tržišni pad kao veliku krizu. Ako su vaše investicije raznovrsne, onda ste uradili sve što ste mogli.

Oslanjati se na penzije

Ljudi koji su danas u svojim tridesetima treba da počnu da razmišljaju o penzionisanju 2040. godine jer, ako se ništa ne promijeni, penzije će se smanjiti na djelić potrebnog iznosa za život. To znači da mladi treba da planiraju da svoj penzioni fond pune sopstvenom ušteđevinom.

kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *