Neobična priča jednog predsjednika

Dodajte komentar

Predsjednik Češke Miloš Zeman prodajom uskršnjih jaja koje su ofarbale poznate ličnosti smanjio je državni dug Češke za 82.000 eura.

Na sponzorskoj večeri, sinoć u svečanoj Španskoj sali praškog zamka Hradčani 430 V.I.P. zvanica sa ulaznicama od po 55 eura po osobi moglo je da kupi neko od 27 drvenih jaja koja su ofarbali između ostalih ličnosti i predsjednik Zeman i prva dama Ivana Zemanova.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Početna cijena bila je 370 eura a najskuplje je prodato belo drveno jaje sa Zemanovim potpisom – za 27.900 eura.

Sav prihod sponzorske večere i aukcije ide u fond za smanjenje državnog duga koji je predsjednik Zeman osnovao prošle godine i svakog mjeseca u fond uplaćuje trećinu svoje predsjedničke plate – oko 2.200 eura.

Svojim primjerom nastojao je da zainteresuje bogate Čehe da redovnim uplatama pomognu da se smanji državni dug Češke koji se svakog minuta povećava za oko 7.400 eura u preračunu.

“Kupićemo državne obveznice koje nećemo vratiti državi, već ćemo da ih pocijepamo i vratimo ‘najsiromašnijoj’ osobi u Češkoj – ministru finansija”, kazao je sinoć češki predsjednik.

Miloš Zeman dodao je da jedva čeka da tom prilikom upita sadašnjeg ministra finansija, drugog najbogatijeg Čeha Andreja Babiša koliko u fond za smanjenje državnog duga uplaćuje on.

Državni dug Češke koji se produbljuje uglavnom zbog budžetskih deficita svake godine, tokom 2013. godine rastao je najsporije od 1996. godine, produbio se za 592 miliona eura i svaki od 10 miliona Čeha pa i novorođenčad duguju sada po 5.962 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *