Ili reforme ili nastavljamo bez vas

Dodajte komentar

Ministri finansija članica Grupe 20 dali su sinoć Sjedinjenim Američkim Državama rok da do kraja godine ratifikuju nacrt reforme Međunarodnog monetarnog fonda.

Ministri su zaprijetili da će u protivnom nastaviti rad bez SAD.

Nove reforme MMF-a usvojene 2010. godine, predviđaju bolju zastupljenost zemalja u razvoju, kao i veću ulogu u odlučivanju pojedinih velikih članica poput Kine i Brazila. Reforma se odnosi i na način finansiranja MMF.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, SAD su početkom godine usvojile novi zakon o finansiranju koji ne predviđa finansiranje neophodno za reformu upravljanja u MMF-u.

Američki Kongres odbija da ratifikuje dokument, ocijenivši da bi te reforme skupo koštale SAD, koje žele da smanje deficit.

Na sastanku su neke članice G20 zapretile da bi MMF trebalo da nastavi svoj rad bez SAD ukoliko one ne ratifikuju reforme.

Evropa kontroliše oko 32 odsto glasova u Upravnom odboru MMF, dok SAD imaju 17 odsto. S druge strane Kina, koja je druga najveća ekonomska  sila u svijetu, ima samo četiri odsto glasova, što stvara veliku disproporciju.

MMF je najveća svetska finansijska institucija koja ima ukupno 187 članica. Budžet te organizacije za zajmove državama je 395 milijardi dolara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *