Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 07.04.2014. – 11.04.2014.

Dodajte komentar

Značajan rast prometa zabeležen je protekle sedmice na Beogradskoj berzi čemu su u velikoj meri kumovale obveznice stare devizne štednje koje su donele promet od 14,5 miliona EUR. Ukupna realizacija iznosila je 2,1 milijardu RSD (18,2 miliona EUR), a indeks Belex15 porastao je 0,9% na 580,5 poena.

Najprometnija akcija bila je niška AIK banka (AIKB) koja je ostvarila promet od 240,8 miliona RSD, mahom zahvaljujući jednoj velikoj transakciji realizovanoj na nivou od 1.620 RSD. Krajem februara, nakon uspešno sprovedene ponude za preuzimanje, većinski vlasnik ove banke je postao Sunoko, nakon čega je usledio period mirnog trgovanja ovom akcijom koja je u korpi indeksa Belex15 spala na četvrto mesto po značaju sa učešćem od 11,3%.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) porasle su u sedmici 3,3% na 930 RSD čemu su prethodile oštre izjave najviših državnih zvaničnika u vezi sa podelom neto dobiti ove kompanije. Pritisak ovdašnjih političara podgrejao je očekivanja investitora da će ove godine u dividende možda ići i više od 25% dobiti ove kompanije što će biti poznato u narednih mesec, dva dana. Ukupan promet u trgovanju akcijama ove najveće kompanije na Belexu iznosio je 76,9 miliona RSD, a u najvećoj meri je ostvaren na nivou od 930 RSD.

Požarevački konditor Bambi-Banat (BMBI) stigao je u petak do novog istorijskog maksimuma od 38.500 RSD dok je promet ove hartije iznosio 38,4 miliona RSD. I druga kompanija kojom upravlja Salford, Imlek (IMLK), ove sedmice je dostigla rekordnu vrednost od 3.480 RSD ali uz znatno manji promet nego proteklih nedelja. Veliki promet od skoro 24 miliona RSD registrovala je Komercijalna banka (KMBN) uglavnom na nivou od 1.700 RSD, mada su na momente akcije ove banke pod državnom kontrolom posle dužeg vremena preskakale i ovu psihološku granicu.

Gornjomilanovački Metalac (MTLC) je ostvario promet od 7,8 miliona RSD na ceni od 2.420 RSD, dok je dobitnike u sedmici predvodio proizvođač i trgovac tehničkim gasom, Messer Tehnogas (TGAS) koji je ojačao 7,6%, stigavši na kraju sedmice do nivoa od 6.000 RSD.

wisebroker.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *