Sibir: Mjesečni račun za gas 10 eura

Dodajte komentar

Domaćinstva u Novom Urengoju u Sibiru, jednom od najvećih nalazišta gasa na svijetu, plaćaju mjesečno grejanje svega 10 eura.

To što se smrzavaju na svega 60 kilometara od polarnog kruga, pruža stanovnicima u Novom Urengoju niz pogodnosti, pa im tako mjesečni račun za grijanje stana od 65 kvadratnih metara ne prelaze 10 eura.

Poređenja radi u evropi za stan od 70 kvadrata mjsečni račun za grejinje na isti taj gas plaća se oko 120 eura.
[widgets_on_pages id=”Baner”]

Stanovnicima Novog Urengoja ne bi bio problem da gas plaćaju skuplje, jer je prosječna plata zaposlenih u gasnom sektoru oko 3.000 dolara mjesečno, piše Politika.
Pošto je svaka plata u Gaspromu poslovna tajna, oni koji žive i rade u ovom sjevernom dijelu Sibira, kao razlog zašto su po teškim klimatskim uslovima tu, navode to što stručnjaci zarađuju mnogo više od ovog prosjeka. Aleksej Kirejev, jedan od rukovodilaca na gasnom polju u Novom Urengoju kaže da sa ovim što zaradi može da otputuje više puta godišnje u inostranstvo.

Kolika će biti plata u ovom gradu najviše zavisi od spoljne temperature. Što je veći minus to je veća zarada. Visina plate određuje se u skladu sa reonskim koeficijentom.

U Novom Urengoju, gradu sa više od 120.000 stanovnika, nema nezaposlenih, ali ni starih. Zbog teških uslova rada na temperaturama i do minus 54 stepena Celzijusa žene se penzionišu sa 45, a muškarci sa 50 godina.

Gaspromovo gasno polje Novi Urengoj nalazi se 60 kilometara od polarnog kruga i u njemu ima gasa za narednih 40 do 50 godina. Odavde bi prve količine prirodnog gasa trebalo da poteknu gasovodom Južni tok već krajem iduće godine.

Aleksej Froloj, tehnički direktor ovog „Gaspromovog” gasnog polja kaže da 30 do 40 odsto profita Gasproma donosi nalazište u Novom Urengoju.

Zalihe gasa u Novom Urengoju procijenjene su na devet do 12 biliona kubika gasa, a energent bi trebalo da se crpi narednih 40 do 50 godina koliko su procijenjene rezerve.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *