SAD ne da Merkelovoj njen NSA dosije

Dodajte komentar

Američka vlada odbija da odobri Angeli Merkel pristup njenom dosijeu pri NSA ili odgovore na formalna pitanja njemačke administracije o aktivnostima nadzora, što podgreva “diplomatsku temperaturu” pred ključni sastanak njemačke kancelarke i američkog predsjednika u Vašingtonu za tri nedelje.

Merkelova će se sastati sa Obamom prvi put pošto je Edvard Snouden iznio u javnost činjenicu da je NSA revnosno prisluškivala njen telefon. Sastanak licem u lice između dva svjetska lidera zamišljen je kao pokušaj da se “ublaži efekat” ove afere, ali najnovije saznanje da NSA i Bijela kuća neće izručiti njemačkoj predsjednici vlade dokument o njenom praćenju samo će postići suprotan efekat, piše Gardijan.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Još u oktobru je Obama pokušao da ubijedi Merkelovu da je američka služba bezbjednosti više ne prisluškuje i obećao da to neće činiti ni u budućnosti. Međutim, ni tada zvaničnici u Vašingtonu nisu htjeli da odgovore na listu pitanja svojih njemačkih kolega i, što je još važnije, odbili su da uđu u sporazum o obostranom prestanku špijuniranja između dvije zemlje (na njemački predlog).

Predstavnici Bijele kuće se ipak nadaju da ova kontraverza neće zaseniti budući sastanak dva svjetska lidera, na kome bi najvažnije teme trebalo da budu situacija u Ukrajini i trgovinski pregovori. Merkelova bi u SAD trebalo da doputuje 1. maja u dvodnevnu posjetu, a osim sa Obamom sastaće se i sa predsjednicom MMF Kristin Lagard.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *