Marina Bar: Letonci pokreću arbitražu

Dodajte komentar

SIA Multikapitals iz Letonije, jedan od bivših kupaca Marine Bar, poslao je Ministarstvu saobraćaja dopis o neprihvatanju jednostranog raskida ugovora i opomenu pred utuženje.

Predstavnici SIA Multikapitalsa smatraju da je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raskinuo ugovor o kupovini većinskog paketa akcija kršeći stavke ugovora.

Vlada je potvrdila raskid, a Letonci traže da im se odmah vrate akcije ili nadoknadi šteta od 2,2 miliona eura koliko su dali za dionice. Oni su najavili i da će, u slučaju da im ne budu ispunjeni ti uslovi, pokrenuti arbitražni postupak pred sudom u Londonu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predstavnici Ministarstva saobraćaja kazali su Vijestima da će o tom dokumentu Savjet za privatizaciju biti upoznat na sjednici u utorak.

Konzorcijum SIS Multikapitals i AS Latvijas Krajbanke je krajem decembra 2009. kupio od Vlade i državnih fondova paket od 54 odsto akcija Marine Bar. Tada su se obavezali na investicije od 12 miliona EUR u narednih pet godina.

Na predlog Ministarstva saobraćaja Savjet je raskinuo ugovor u oktobru prošle godine, jer konzorcijum nije ispunio investicione obaveze, zato što su doveli do blokade računa nakon što je Krajsbanka u ljeto 2012. otišla u stečaj, a Multikapitals je založio akcije za kredit koji ne vraća.

Advokat Multikapitalsa Milan Kundačina u dopisu tvrdi da oni nijesu prekršili ugovor, jer je investicioni plan trebalo da počne od usvajanja Državne studije lokacije za prostor Marine Bar. On navodi da je obaveza Vlade bila da se studija usvoji u roku od najviše godinu i po od potpisivanja, odnosno do jula 2011, ali da je to urađeno tek u aprilu prošle godine.

Kundačina je naveo i da su uprkos tome u prvoj godini imali investicije od 400 hiljada EUR, kao i da nije bilo neovlašćenog raspolaganja akcijama Marine Bar, na što se u odluci poziva Savjet, kao i da se to može provjeriti u javnom registru Centralne depozitarne agencije.

Iz Ministarstva su ponovili da je ugovor raskinut saglasno odredbama i nakon ispunjenja neophodnih preduslova.

“SIA Multikapitals je krajem aprila prošle godine dao neopozivu izjavu da raskid ugovora o prodaji akcija neće osporavati ni pred jednim sudom, a pogotovo da neće pokretati arbitražni postupak. štaviše, tim dopisom oni su predložili Vladi da, koristeći ugovorne klauzule, raskine ugovor o prodaji akcija, jer ne mogu ispuniti ugovorne obaveze, niti ući u investicioni ciklus”, saopšteno je iz Ministarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *