U Švedskoj eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom

Dodajte komentar

Gradska uprava švedskog grada Geteborga sprovešće eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom uz punu platu, nadajući se da će uspjeti smanjiti bolovanja, podstaknuti učinkovitost na poslu te u konačnici uštedjeti državi novac.
“Smatramo da je vrijeme da se ovome pokušaju u našoj zemlji pruži šansa”, rekao je zamjenik gradonačelnika Geteburga Mats Pilhem za novinski portal The Local.

Objasnio je da će gradska uprava odsad rad organizovati kroz dvije cjeline te da će imati eksperimentalnu grupu i kontrolnu grupu. Zaposleni jedne radiće šest, a zaposleni druge grupe osam sati dnevno. Za svoj rad radnici iz obiju grupa dobijaće istu platu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Na kraju ćemo usporediti rad grupa i nastojati utvrditi kakva je razlika. Očekujemo da će osoblje pribjegavati rjeđim bolovanjima te da će se oni koji budu radili kraće psihički i fizički osjećati bolje”, rekao Pilhem dodavši kako se nada da bi skraćeno radno vrijeme moglo otvoriti i nova radna mjesta, jer se uvjerio da su zaposleni koji rade osam sati često manje učinkoviti.

Takođe je spomenuo da je šestosatno radno vrijeme nedavno testirano u jednoj tvornici automobila u Goeteburgu te da je pokazalo dobre rezultate.

“Na ovome smo dugo radili i naš eksperiment nije smišljen zbog predstojećih izbora”, rekao je Pilhem, odgovarajući na kritike opozicije koja smatra da je riječ o populističkom triku prije izbora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *