Švajcarci mjerkaju BiH i fondove EU

Dodajte komentar

Firme iz Švajcarske i susjednih zemalja istakle su na ekonomskom skupu u Cirihu da dobro posluju i da žele da ulažu kapital u Bosnu i Hercegovinu i region.

To su na “Mini ekonomskom forumu BiH” posebno naglasili, iako su ukazali i na teškoće, direktori švajcarskih kompanija “Šmid”(Schmid) Filip Lojšer (Phillip Leuscher) i “Katika” Hasan Hasić, kao i Zvonimir Novak, predsjednik hrvatske firme “Euvita” koja posluje u Hrvatskoj, BiH, Švajcarskoj, Austriji i Njemačkoj.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na skupu su učestvovali privrednici, poslovne posredničke firme ekonomski analitičari i diplomate.

Novak je posebno istakao potrebu međunarodnog povezivanja i korišćenja fondova EU i pogodnosti za nove poslove koje će pružiti “Dunavska strategija3” EU.

Voditelj foruma, profesor Nezavisnog univerziteta u Banjaluci Jugoslav Jovičić je ukazao na velike prednosti koje BiH pruža kad su u pitanju niski porezi i troškovi poslovanja, naglasivši da su uloženi kapital i imovina stranih firmi zakonom zaštićeni od nacionalizacije ili sličnih nepovoljnih okolnosti za strane ulagače.

Jovičić je predočio da u BiH postoje veoma dobro uređeni tehnološki parkovi i industrijske zone.

Dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević je u izlaganju o “novom pristupu” koji Evropska unija sprema za BiH, naveo da je riječ o stavljanju naglaska na poboljšanje upravljanja privredom i merama za podsticaj ekonomskog rasta i zapošljavanja, uz ciljanu finansijsku pomoć EU.

Evropska komisija upravo priprema taj “novi pristup” za BiH, koji znači da će se uporedo, ali ne i kao preduslov za mnogo bržu ekonomsku podršku EU, rešavati i ključni institucionalni problemi oko evropske integracije BiH.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *