Samsung razvija tehnologiju grafena

Dodajte komentar

Za grafen se već duže vrijeme priča kako će uvesti revoluciju u svijet elektronike. Međutim, uz njega su vezani brojni problemi s proizvodnjom, a koje je Samsung po svemu sudeći riješio.
Kompanija navodi kako je grafen bolji od silicija kad je u pitanju provodljivost elektrona, a uz to je izdržljiviji od čelika i fleksibilniji. Samsungov tehnološki institut SAIT (Samsung Advanced Institute of Technology) je u partnerstvu sa sveučilištem Sungkyunkwan, prvi razvio ovu novu metodu sinteze, piše Engadget.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Riječ je o jednom od najznačajnijih otkrića u istraživanju grafena do sada. Očekujemo da će ovo otkriće ubrzati komercijalizaciju grafena, a što će zauzvrat dovesti do nove ere potrošačke elektronske tehnologije”, rekli su rukovodioci laboratorije na SAIT-u.

Istraživači su uspješno riješili  najveći problem masovne proizvodnje – izradu kristalnih podmetača grafena velike površine, bez gubitka električnih i mehaničkih svojstava tog materijala kao što je u prethodnim istraživanjima i pokušajima bio slučaj.

Hoće li grafen u skorije vrijeme zamijeniti silicij tek ostaje vidjeti, ali prvi koraci su konačno postignuti. U tom slučaju, Samsung bi mogao ostvariti nevjerojatne prihode licencirajući razvijene tehnologije drugima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *