OTP banka pred preuzimanjem njemačke banke MKB

Najveća mađarska banka OTP blizu je postizanja sporazuma o kupovini gubitaške banke MKB koja je u većinskom vlasništvu njemačke savezne zemlje Bavarske, kazala su tri izvora upućena u pregovore, a prenosi Bankamagazine.

I OTP i njemački BayernLB vode intenzivne pregovore posljednjih tjedana i vjerovatno će postići sporazum, kazala su dva neimenovana izvora.

Među neriješenim pitanjima koja stoje na putu postizanja dogovora između pregovaračkih strana jeste cijena, prenosi Reuters u jučerašnjem izvještaju izjavu neimenovanog izvora.

OTP-u će akvizicija pomoći da učvrsti poziciju najveće banke u Mađarskoj i ujedno će se uvažiti planovi vlade u Budimpešti o prebacivanju imovine banaka iz stranog u vlasništvo domaćih kompanija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Krajem 2013. godine MKB je imao imovinu u vrijednosti 6,6 milijardi eura i približno 10-postotni tržišni udio u segmentu poslovanja s građanima i kompanijama.

BayernLB se već godinama pokušava riješiti MKB-a, koji je samo u prošloj godini zabilježio 409 miliona eura gubitka, oštro pritisnuvši rezultate poslovanja njemačke banke.

OTP i BayernLB nisu željeli komentarisati navedene informacije.

Check Also

Merkel: Teška zima je pred nama, ali i ona će jednom proći

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak u obraćanju Bundestagu građane Njemačke da ustraju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *