Merkel će sjutra u Atini poručiti: Kriza je gotova

Dodajte komentar

Kriza je gotova – poruka je koju u petak u Atini želi uputiti njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon četverogodišnje ekonomske krize u Grčkoj, uoči visokorizičnih evropskih izbora, bez velike nade da će pridobiti Grke koje mjere štednje i dalje pritiskaju.


Otkako je krajem 2009. izbila dužnička kriza u Grčkoj a onda i u ostatku Evropske unije, njemačka čelnica je samo jednom posjetila Atinu, u oktobru 2012. Sada se tamo vraća u jeku grčkog predsjedanja EU-om.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Njena posjeta će biti biti kruna međunarodne konjunkture povoljne za koalicionu vladu Antonisa Samarasa koja je nedavno dobila pozitivnu ocjenu domaćih finansijera i koja nastoji promicati ideju da se “jedan ciklus zatvara a nova stranica se otvara”, po riječima grčkog ministra financija Janisa Sturnarasa.

Da su nastale nove okolnosti potvrđuje i činjenica da se Grčka u četvrtak vratila na tržište dugoročnog zaduživanja  od aprila 2010.

Grčki ministar vanjskih poslova i socijalistički potpredsjednik vlade Evangelos Venizelos priznali su da je dolazak Angele Merkel dio kampanje privlačenja ulagača, rekavši proteklog vikenda da kancelarka dolazi “poduprijeti grčku ekonomiju radi povratka na tržišta”.

Slika Grčke koja opet stiče svoju finansijsku nezavisnost ima snažnu simboličnu vrijednost za Angelu Merkel zbog javnosti na sjeveru Evrope, napose u Njemačkoj, gdje i dalje prevladava utisak da se “plaća za Grčku”.

Dati vjerodostojnost zamisli da je u oporavku zemlje izabran “pravi put”, kako je ovog vikenda grčkim novinarima rekao njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble, može biti važno u bici za evropske izbore na kojima bi uspjeh mogli doživjeti euroskeptici i eurokritičari.

Konferencija za novinare Merkel i Antonisa Samarasa predviđena je za danas predveče, kao i susret s preduzetnicima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *