Italija mijenja budžetska pravila EU?

Dodajte komentar

Nova italijanska vlada jasno je stavila do znanja da namjerava da zatraži labaviju budžetsku ekonomsku politiku u sjedištu Evropske unije.

Predstavljajući izmjene ekonomskog plana novi italijanski premijer Mateo Renci i ministar ekonomije Karlo Pardon izjavili su da će Rim izvršiti reviziju pravila o budžetskom deficitu tokom mandata predsjedavajućeg EU koja Italija preuzima u julu, prineo je Rojters.

Ovakve izjave navode na razmišljanje da bi Francuska mogla dobiti saveznika u pogledu željenog dodatnog produženja roka za smanjenje budžetskog deficita u trenutku kada se u sjedištu EU vodi debata o neophodnosti veće usredsređenosti na privredni rast i otvaranje radnih mjesta, a manje na mjere štednje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Želimo više nego ikada da promijenimo evropski pravac”, izjavio je Renci dodajući da bi pozicija Italije bila bolja u pogledu predlagača ukoliko bi za sada poštovala preuzete finasijske i budžetske obaveze.

Nova italijanska vlada je snizila prognozu privrednog rasta za ovu godinu prethodne vlade sa 1,1 na 0,8 odsto kao i za narednu godinu sa 1,7 na 1,3 odsto.

Smanjenje budžetskog deficita u ovoj godini biće 2,6 odsto BDP, a ne kako je prethodna vlada prognozirala 2,5 odsto, smatraju predstavnici vlade premijera Rencija.

Prognoze nove italijanske vlade ostaju iznad predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda koji je u poslednjem izveštaju ocijenio da bi ovogodišnji privredni rast Italije mogao da iznosi 0,6 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *