Hrvatska najrizičnija u EU, i Grčka se zadužila povoljnije

Dodajte komentar

Grčka je juče ponudila više od 2 milijarde eura državnih obveznica na rok od pet godina, a povratak na tržište važan je preokret za tu zemlju. Dan uoči tog plasmana prinosi na 10-godišnje obveznice Grčke spustili su se na 6,05% pa proizlazi da u ovom trenutku čak i Grčka može jeftinije doći do novca od Hrvatske.

Za finansiranje planiranog deficita i vraćanje starih dugova Hrvatska  se ove godine mora zadužiti za približno 40 milijardi kuna, a posljednje je ostvareno uz cijenu od 6,2%, piše Večernji list.

Dio novog zaduženja trebao bi se pokriti u inostranstvu, ali Hrvatska trenutno stoji najlošije od svih zemalja u okruženju, pa i od Grčke, zbog čega će se ono teško realizovati bez pozitivnog mišljenja Evropske komisije na Vladine mjere.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pad rejtinga digao je cijenu hrvatskog duga iznad 6%, a cijena je dosad izdanih inoobveznica, zavisno o datumu dospijeća, od 5 do 6,75 posto! Cijena duga na domaćem tržištu su od 4,75 do 6,75%. Vrijednost CDS-a za Hrvatsku, kojim se iskazuje rizik zemlje, u srijedu je bila 305 baznih bodova, slovenački je 152 bazna boda, poljski 70, a rizik za Mađarsku pao je na 235 baznih bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *