Afera Telekom ponovo u Skupštini

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za antikorupciju odlučio je danas da uputi inicijativu Odboru za bezbjednost i odbranu da zatraži od vrhovnog državnog tužioca informaciju povodom novih saznanja u aferi Telekom.

Nakon dobijanja traženih informacija, kako je saopšteno iz Skupštine, na zajedničkoj sjednici sa Odborom za antikorupciju, trebalo bi da se održi kontrolno saslušanje vrhovnog državnog tužioca i direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma u vezi sa tom aferom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pozvala je polovinom marta crnogorske vlasti da sprovedu potpunu istragu i privedu pravdi sve koji su krivi u slučaju privatizacije Telekoma.

Iz Ambasade su podsjetili da je u januaru ove godine pomoćnik glavnog zastupnika tužbe, Robert Dodge, obavijestio vijeće odbrane da američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) neće nastaviti postupak u vezi sa svojim činjeničnim tvrdnjama o korupciji u Crnoj Gori i da će, u cilju racionalizuje svojih činjeničnih tvrdnji, u nastavku postupka u tom predmetu bazirati tužbu u potpunosti na tvrdnjama povezanim sa Makedonijom.

“Komisija za hartije od vrijednosti i berzu je, međutim, došla do dokaza o podmićivanju u Crnoj Gori”, rekli su iz Ambasade i podsjetili da su se crnogorske vlasti u januaru 2012. godine saglasile da otvore istragu o tim tvrdnjama.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da, u do sada dostavljenoj dokumentaciji od državnih organa SAD, Njemačke, Slovenije i Mađarske, nije bilo dokaza da je izvršeno bilo koje koruptivno ili drugo krivično djelo, ali da im je Ambasada najavila još dokumenata iz SAD.

Bivši čelnici Magyar Telekoma osumnjičeni su da su preko četiri lažna konsultantska ugovora, sa 7,35 miliona eura podmitili više zvaničnika crnogorske Vlade nakon privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

U SEC-u navode da su bivši direktori Magyar Telekoma lažnim konsultantskim ugovorima, koji su skriveni kroz finansijske izvještaje kompanije u momentu kada su se njene akcije kotirale na Njujorškoj berzi, obmanuli investitore na tom tržištu i da je kompanija prekršila američki zakon o antikorupcijskom ponašanju u inostranstvu.

Parnica protiv direktora pokrenuta je u decembru 2011. godine kada je SEC sa Deutsche i Magyar Telekomom ugovorom o poravnanju završio istragu protiv kompanija. Kompanije su tada platile 95 miliona dolara, da ne bi išli na suđenje. (cdm.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *