Wall Street: Cijene porasle, počela sezona poslovnih rezultata

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi blago porasli, nakon tri dana neprestanog pada, jer su se oporavile akcije u tehnološkom sektoru, koje su posljednjih dana bile pod snažnim pritiskom.

Dow Jones ojačao je 10 bodova, ili 0,06 odsto, na 16.256 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,38 odsto, na 1.851 bod, a Nasdaq indeks 0,81 odsto, na 4.112 bodova.

Trgovanje je juče bilo mirno jer nije bilo značajnijih vijesti ni s makroekonomske, ni s korporativne scene koje bi osjetnije pokrenule tržište.

Nakon oštrog pada u ponedjeljak, ponešto su se oporavile cijene akcija u tehnološkom sektoru. Tako su akcije Amazon.coma, Yahooa i LinkedIna poskupile između 3 i 6 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

No, pod pritiskom su se juče našle akcije u finansijskom sektoru, nakon što je tržišni regulator poručio da će osam najvećih američkih banaka do 2018. godine morati povećati kapital za 68 milijardi dolara, što iziskuju nova pravila kojima bi se ubuduće trebale spriječiti finansijske krize.

Zbog toga je cijena akcije JPMorgan Chasea pala 0,3, a Goldman Sachsa 1,3 odsto.

Ulagači su oprezni jer je izvještajem Alcoe juče počela sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja će idućih sedmica biti ključni pokretač tržišta u jednom ili drugom smjeru.

Alcoa je u prvom tromjesečju poslovala s gubitkom zbog troškova restrukturiranja, no cijena akcije najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma porasla je za više od 2 odsto jer su rezultati ipak bolji nego što su analitičari očekivali.

S obzirom na niz upozorenja kompanija o nejakom ekonomskom okruženju i loših vremenskih prilika u proteklom tromjesečju, analitičari su posljednjih sedmica smanjili procjene zarada.

U anketi Reutersa procjenjuju da će dobit kompanija, čije su akcije u sastavu S&P 500 indeksa, u prvom tromjesečju u prosjeku biti za 1,2 odsto veća nego u istom lanjskom periodu. To je znatno manje od procjena na početku godine, kada su analitičari očekivali rast dobiti za 6,5 odsto.

Obim trgovanja bio je prosječan. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 6,7 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u mjesec dana iznosi 6,8 milijardi.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 odsto, na 6.590 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,21 odsto, na 9.490 bodova, a pariški CAC 0,25 odsto, na 4.424 boda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *