SAD upozorava Kinu da se ne igra s juanom

Dodajte komentar

Visoki zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država počeli su kineskim vlastima slati neslužbene poruke u kojima od njih traže da prestanu manipulisati svojom valutom juan renmimbijem.

“Ako nedavni pad vrijednosti juana signalizira promjenu kineske monetarne politike od one koja omogućava prilagođavanje i tržišni kurs, to bi nas ozbiljno zabrinulo”, prenosi Financial Times riječi neimenovanog višeg zvaničnika američke centralne banke FED. 

Od sredine februara ove godine, kineska valuta je već izgubila 2,5 posto u odnosu na američki dolar, što je dramatična promjena u odnosu na proteklih nekoliko godina, kad je renmimbi polako i stabilno apresirao prema dolaru.

Amerikanci su zabrinuti, tumači FT, da bi Kina na usporavanje ekonomije mogla odgovoriti držanjem svoje valute na vještačko niskom nivou kako bi podstakli rast izvoza. U isto vrijeme, Kina bi mogla i smanjiti svoju potražnju za stranim dobrima, u vrijeme kad je više svjetskih regija slabo, uključujući i eurozonu. Zauzvrat, to bi moglo usporiti američki rast. 
[widgets_on_pages id=”Baner”]
Povećali volatilnost valute
Pad juana od dva i po posto strani promatrači većinom gledaju kao potez kineske centralne banke, koja može dnevno fiksirati kursnu listu i direktno intervenisati na kursu. No, zanimljivo je da većina analitičara smatra da klizanje juana nije plan za podizanje konkurentnosti. Umjesto toga, smatra se da su vlasti željele spriječiti manipulaciju valutom od strane kompanija i investitora.Zato su kineske vlasti i povećale volatilnost kursa juana, kako bi i povećale domaću likvidnost, i to u vrijeme povećanog stresa u kineskom finansijskom sektoru.

No, analitičari očekuju i da će se apresijacija nakon predaha nastaviti jer Kina nastavlja proizvoditi veliki trgovinski suficit, i privlači velik broj direktnih stranih ulaganja, zbog kojih nastavlja gomilati velike rezerve strane valute.

SAD Kini: Trošite više, izvozite manje

Kinesko usporavanje i slabosti njenog bankarskog sektora u sjenci biće jedna od tema sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i zemalja G20 krajem ove sedmice, no, vjerovatnije je da će veći naglasak biti na temama eurozone i Ukrajine.
Američki zvaničnik na kojeg se poziva FT kaže da bi Kina trebala svoj model rasta reorijentisati više na potrošnju i manje na investicije i izvoz.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *