Banane će nestati, zavladaće glad?

Dodajte komentar

Gljivično oboljenje nazvano panamska bolest, koje je uništilo zasade banana pedesetih godina prošlog vijeka, ponovo se pojavilo.

Banane, jedna od omiljenih voćki i četvrta najvažnija prehrambena namirnica na svijetu, mogle bi uskoro izumrijeti, upozorili su predstavnici Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujednjenih nacija FAO, prenio je Rojters.

Naime, sojevi gljivice Fusarium oxysporum f. sp. cubense napali su zasade banana namijenjene za izvoz u Mozambiku i Jordanu. Naučnici se boje da bi gljivica mogla dalje da se širi i da na taj način ugrozi usjeve banana najpopularnije sorte kavendiš (Cavendish).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Gljivica, koja je pronađena na nekoliko plantaža, uzrokuje neizlječivu panamsku bolest, zbog koje korenje banane trune.

Pedesetih godina prošlog vijeka gljivice su gotovo sasvim istrijebile sortu banana Gro Mišel (Gros Mićel), koju je naslijedila kavendiš.

Naučnici se boje da bi soj gljiva Tropical Race 4, prethodno ograničen na područje Azije i Australije, mogao proširiti svijetom i izbrisati sortu kavendiš, baš kao što se prethodno dogodilo s bananama gro Mišel.

Stručnjaci tvrde da je dovoljan samo mali dio kontaminiranog tla da se gljivica raširi cijelim kontinentom.

Naučnici istovremeno apeluju na očuvanje divljih banana u Indiji koje su genetska baza za komercijalne banane.

S godišnjom proizvodnjom od 16,8 miliona tona, Indija je najveći svetski proizvođač banana koje nisu samo slastan dodatak nakon jela ili međuobrok.

Prošlo je 10.000 godina otkako su otkrivene prve jestive banane u Maleziji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *