Vrijeme je da Podgorica bude destinacija najviše turističke kategorije

Dodajte komentar

Na čelu Turističke organizacije Podgorice od sredine marta je Tatjana Popović – Dmitrović, dugogodišnji turistički poslenik, koja za Portal Analitika kaže da je prioritet njenog rada – Podgorica koja će svojom turističkom ponudom moći da stane rame uz rame sa glavnim gradovima zemalja regiona. Jer, dodaje, „Podgorica  dugo vremena nije bila poznata na karti turistickih destinacija“.

U proteklih desetak godina, Glavni grad se od tranzitnog, profilisao kao centar poslovnog, odnosno kongresnog turizma. S druge strane, još nedostaju kapaciteti kongresnog tipa, prije svega onih koji bi zadovoljavali zahtjeve takve klijentele. Nova direktorica TOP nam navodi što su planovi u tom tržišnom segmentu.

– Očekujemo završetak izgradnje „Hiltona“, a raduje nas i to što su postojeći hoteli krenuli u rekonstrukciju kapaciteta kako bi imali u ponudi kongresne sale. „Best Western Montenegro“ je već napravio ogromnu kongresnu salu, a sada i „Ramada“ to isto radi. U nekoj perspektivi je taj urbani dio grada bude prepoznat na drugačiji način – ne kao tranzitna zona, što je do sada bio sličaj, već kao destinacija za kongresni turizam.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ipak, dodaje Popović – Dmitrović, za TOP veći značaj i potencijal ima turizam van urbanog dijela grada, koji ne smiju biti zanemareni i moraju se bolje promovisati.

– Dok se nije izgradila infrastruktura, bilo nemoguće raditi na toj ponudi, jer se do mjesta na Rikavačkom i Bukumirskom jezeru nije moglo doći. Sada su neki putevi napravljeni i lokaliteti su pristupačniji. Cilj nam je da obogatimo turističku ponudu Glavnog grada tako što će se turizam proširiti van urbanog područja. To podrazumijeva, prije svega, seoski turizam. Takođe, pošto je šira oblast Podgorice prepoznata kao vinski region, a pojavili su se i mali proizvođači vina koji su brendirali svoje proizvode i imaju dobar kvalitet, želimo da dio ponude bude i vinski turizam. Gastro-turizam je takođe bitan, sa svim karaketristikama namirnica i jela iz katunskih oblasti – mliječni proizvodi, pa mješina, raštan, kopriva – i treba ih uvrstiti u gastronomsku ponudu kao zdravu, organsku hranu. Sa podgoričkim Tržnicama i pijacama dogovorili smo da budu dio ponudu, jer se na pijacama najbolje ogleda duh jednog mjesta. To je mjesto gdje stranac osjeti „pravi duh grada“ – navodi ona.

Naravno, ne treba zaboraviti ni Nacionalni park „Skadarsko jezero“, pošto dio sjeverne obale Jezera pripada podgoričkoj opštini. Popović – Dmitrović kaže kako je glavni nosilac promotivnih aktivnosti te oblasti Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

– Kroz posebne projekte uslijediće valorizacija tvrđave Lesendro, a prostornim planom je predviđena i izgradnja eco-lodge-a na obali Skadarskog jezera. Mi ćemo se truditi da se mještani uključe u promociju, tako da se zadrži prepoznatljivi duh podneblja, poput čuna koji bi bio korišten kao prevozno sredstvo. U tom dijelu Skadarskog jezera takođe postoje mogućnosti za vjerski turizam, zbog brojnih crkava koje tamo postoje.

Tokom deset godina urbane ekspanzije, stagnirao je još jedan segment vezan za Podgoricu kao turističku destinaciju, a to je njeno pozicioniranje kroz promociju. Sada se postavlja pitanje da li možemo, i koliko brzo, da sustignemo gradove regiona i budemo prepoznati onako kao što je to slučaj sa Zagrebom, Sarajevom, a posebno Beogradom, koji se u istom periodu učvrstio kao brend gradskog, urbanog turizma.

– Da bi sve to postigli, neophodno je da Podgorica – prije svega – bude profilisana kao turistička destinacija A kategorije. Ona do sada nije bila svrstana u najvišu kategoriju, već je ranije donešenim rješenjem Ministarstva određena u B kategoriju. Samim tim što je glavni grad – a svi glavni gradovi u regionu svrstani su u najvišu turističku kategoriju – inicirali smo kod Ministarstva da nas prekatogorišu, čime bi Podgorica mogla konačno da gradi novi imidž. U tom slučaju, svi lokaliteti koji se nalaze na teritoriji Glavnog grada imaju mogućnost da njihov nivo bude podignut, a time i nivo cijelog grada kao turističke destinacije.

Kada je riječ o promociji, Popović – Dmitrović je kazala da se TOP i ove godine predstavila na upravo završenom sajmu turizma METUBES u Budvi, te da će se i ubuduće pojavljivati na takvim manifestacijama. No, kaže da je za dobro predstavljanje javnosti potrebno i da se pod jedno krovno tijelo objedine davaoci turističkih usluga i turističkih poslenika u Podgorici.

– Sajmovi su neophodni da bi promovisali Podgoricu kao turističku destinaciju, ali uz neizostavnu podršku ovdašnjih hotelijera, agencija i ostalih koji su doprinose turističkoj ponudi grada. Pošto u Podgorici ne postoji takvo udruženje, već smo pokrenuli inicijativu da se ono oformi, što bi svima olakšalo promociju i budući rad. Jer, jedino kada se tako ujedinimo, možemo podići promociju na dovoljno visok nivo – napominje ona.

Za TOP, april je tradicionalno mjesec kada učenike upoznaju sa znamenitostima Glavnog grada, poput Duklje, Meduna i Nacionalnog parka.

– Proteklih godina smo te ture organizovali za djecu sa posebnim potrebama, pa djecu iz škola sa seoskog područja, kao i učenike svih podgoričkih škola. U okviru edukativno-promotivnog mjeseca, ove godine smo odabrali da djeci izInternacionalne škole, čiji su roditelji stranci zaposleni u Podgorici, pokažemo interesantna mjesta u gradu u kome sada žive i uče.

Jedan od prvih većih izazova svakako će biti – ljeto u Podgorici. Nova direktoricaTOP kaže da i za to imaju interesatne planove.

– Pored onoga što je već poznato, ove godine ćemo se potruditi da napravimo izlete za novinare i diplomatske predstavnike u Crnoj Gori na lokalitete koji su manje prepoznati, a treba ih afirmisati, kao što su kanjon Cijevne, Rikavačko i Bukomirsko jezero. Trudićemo se svakako da vratimo turizam na plaže Morače, koje su nekada bile mjesto susreta Podgoričana, i da tako osvježimo gradski dio. Realizacija, naravno, uvijek zavisiti od toga koliko sredstava imamo na raspolaganju, ali namjeravmo da napravimo jedan veliki događaj na kojem bismo, možda, okupili i cijeli region. Još nismo konkretno definisali kakav bi to tip događaja bio – muzički, sportski, kulturni ili sve to objedinjeno – ali će svakako biti na nekom mjestu prepoznatiljvom za Podgoricu. Čak je prijedlog bio da to napravimo na mostu Milenijum – najavljuje sagovornica Portal Analitika.

Uz to, poradiće i na kvalitetu i sadržaju štampanog promotivnog materijala i njegovoj distribuciji, počev od hotela i turističkih agencija.

– Taj materijal, naročito turističke mape i info-vodiči, trebalo bi da se nađe na benzinskim pumpama, u Tabacco shop-ovima, taksi vozilima, i o tome sada pregovaramo sa kompanijama. Takođe, razmišljamo da na aerodromu i željezničkoj stanici postavimo info-pult, gdje bi turisti mogli da dobiju savjete i informacije. Sa hotelijerima smo već obavili razgovore i naišli na razumijevanje da se u objektima u kojima se odvijaju kongresi, radionice, seminari, Glavni grad promoviše na malo drugačiji način – ne samo kroz štampani materijal na recepciji. Za početak, mi smo napravili video-prezentaciju sa fotografijama i kratkim opisima Podgorice. Pa, sada, prije početka događaja, na njihovim video-bimovima i u lobi-barovima na taj način se promovišu ovdašnji lokaliteti. Naravno, svi zajedno ćemo to obogaćivati novim prilozima koje ćemo uključiti u tu prezentaciju.

Poslovanje svake lokalne turističke organizacije danas zavisi od novca sakupljenog naplatom različitih dažbina za turističko poslovanje. Popović – Dmitrović kaže da problem i ovdje predstavlja zapažena pojava nelegalnog izdavanja smještaja, pa i ovom prilikom apeluju na stanodavce da registruju izdavanje i na taj način uđu u legalne tokove poslovanja, čime se dobija nova slika turističke ponude Glavnog grada.

– To mnogo znači za samu Turističku organizaciju Podgorice i za turizam Glavnog grada, pa je obostrani interes da se privatni smještaj registruje i nađe u zvaničnoj turističkoj ponudi.

Popović – Dmitrović kaže da su im pozitivno odgovorile sve organizacije i kompanije koje su, u ovom trenutku, pozvali na saradnju.

– Turistički radnici Podgorice su veoma zainteresovani, jer je tijesna saradnja sa udruženjem koje bi osnovali, naš zajednički cilj, od koga bi zajedno ubirali bonitete. Dakle, ne postoji ni institucija ni pojedinac koji ima drugačije ili mišljenje suprotstavljenom ovom. I nova, intenzivnija promocija Podgorice je nešto što su Ministarstvo, Glavni grad, hotelijeri, agencije i svi drugi u ovom gradu bezrezervno podržali. Samo, moramo svi da se uključimo u to. Ne može pojedinac, niti samaTOP, da nešto uradi. Bitno je da se svi u tome angažuju. Uostalom, i njima je u interesu da se promoviše grad u kome posluju – zaključuje direktorica Turističke organizacije Podgorica.

K.JERKOV, Tekst i foto: Portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *