Pala cijena smartfona, pad Samsunga

Dodajte komentar

Opadanje cena smartfona dovelo je do pada profita kompanije “Samsung elektronkis” i u prvom kvartalu ove godine, pošto je već opao u poslednjem kvartalu prošle.

Očekuje se da će ta južnokorejska kompanija u prvom kvartalu ove godine zabilježiti prihod od oko osam milijardi američkih dolara, četiri odsto manje u odnosu na isti period 2013. godine.

U poređenju s prethodnim kvartalom, prodaja je opala za 11 odsto, dok je operativni prihod porastao za jedan odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pad profita tokom poslednja dva kvartala ukazuju na to da se “Samsung elektronkis” suočava sa izazovom da održi rast zarade dok cijene smartfona postaju sve niže.

Ta kompanija najviše računa na prodaju smartfona jer joj to donosi više od dvije trećine prihoda.

Prosječna cijena “Samsung elektronkis” smartfona ove godine će vjerovatno iznositi 275 dolara, što je devet odsto manje nego prošle godine, ocenjuje Čung Čang Von, analitičar u Nomura fajnenšel investment (Nomura Financial Investment).

Do pada cijene smartfona doći će zbog usporenog rasta prodaje smartfona u Severnoj Americi, Evropi, Južnoj Koreji i Japanu, dok potrošači u zemljama u razvoju radije kupuju jeftinije, klasične mobilne telefone.

“Samsung elektronkis” se na tržištima u razvoju suočava s konkurencijom drugih proizvođača smartfona u jugoistočnoj Aziji, prije svega kineskih firmi Lenovo i Siaomi (Xiaomi).

Po ocjenama analitičara, kineski investitori će sve više ulagati u takva tržišta, čime će predstavljati sve veću prijetnju za industriju Koreje.

Međutim, najnoviji podaci pokazuju da se “Samsung elektronkis” odbranio od prijetnji u Kini gdje je, po rezultatima kompanije za istraživanje tržišta “Kaunterpoint teknolodži market risrč” (Counterpoint Tećnology Market Researć), februara prodao rekordan broj smartfona.

“Samsung elektronkis” namjerava da smanji troškove i tako odgovori na svoje poslovne izazove. Ranije ove godine jedan od direktora kompanije najavio je da će ta kompanija smanjiti ulaganja u reklame i promotivne kampanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *