Wall Street: Počinje sezona objave poslovnih rezultata kompanija

Na Wall Streetu ove sedmice počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata, a osim što analitičari smanjuju procjene zarada kompanija, ulagače zabrinjava i oštar pad cijena biotehnoloških i pojedinih tehnoloških akcija, koje su donedavno snažno rasle.

Dow Jones indeks prošle je sedmice ojačao 0,6 odsto, na 16.412 bodova, a S&P 500 indeks 0,4 odsto, na 1.865 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 0,7 odsto, na 4.127 bodova.

Prošlonedjeljni rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se solidnim pokazateljima iz američke ekonomije i nadi ulagača da će Fed i druge centralne banke u svijetu još duže vrijeme voditi labavu monetarnu politiku.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ove će sedmice, pak, nove smjernice ulagačima dati kvartalni poslovni rezultati kompanija u prvom tromjesečju. Među prvima će izvještaje objaviti najveći svjetski proizvođač aluminijuma Alcoa, te banke Wells Fargo i JPMorgan Chase.

S obzirom na niz upozorenja kompanija o nejakom ekonomskom okruženju, analitičari su posljednjih sedmica smanjili procjene njihovih zarada.

U anketi Reutersa procjenjuju da će dobit kompanija, čije su akcije u sastavu S&P 500 indeksa, u prvom tromjesečju u prosjeku biti za 1,2 odsto veća nego u istom lanjskom periodu. To je znatno manje od procjena na početku godine, kada su analitičari očekivali rast dobiti za 6,5 odsto.

Osim toga, ulagače zabrinjava oštar pad cijena akcija biotehnoloških i pojedinih tehnoloških kompanija, kao što su Gilead Sciences, Facebook, Biogen i Netflix, koje su lani i početkom ove godine bile najveće dobitnice.

Od kraja februara, kada je dostigao rekordan nivo, Nasdaq indeks biotehnološkog sektora potonuo je 18 odsto. Cijena akcije Facebooka pala je, pak, 22 odsto otkako je prije mjesec dana dostigla rekordan nivo.

„Ako se slabost iz tih sektora prelije na ostale, to bi bio fundamentalni zaokret na tržištu. Ako se takva situacija nastavi, možda će ulagači potražiti zaštitu ili preispitati temelje svojih portfelja“, zaključuje Michael Matousek, direktor u kompaniji U.S. Global Investors

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *