Vlada Hrvatske namjerava da smanji zarade u Hrvatskoj narodnoj banci

Dodajte komentar

Prema zasad neslužbenim informacijama, pojedini ministri u Vladi vrlo ozbiljno razmišljaju o tome da guverneru HNB-a i njegovom timu smanje pltće. Ministar Maras izišao je s tezom kako je neodrživo da guverner ima višu platu nego premijer, piše Večernji list.

U Vladi mogu vezati HNB-ov kadar uz službenički sistem plaća, ali će morati voditi računa o tome da već sad guverner HNB-a ima najnižu platu među kolegama u EU, da će nekonkurentne plate možda otjerati neke vrhunske stručnjake iz HNB-a, a i o tome da je centralna banka sada institucija integrisana u sistem koji povezuje ECB te je pitanje kako će reagovati evropske institucije na zamišljenu populističku akciju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Guvernerova plata 34.158 kuna neto (4.745 eura)

Guverner Hrvatske narodne banke i njegovi zamjenici najbolje su plaćeni javni zvaničnici u državi. HNB je potvrdio da je plata guvernera Borisa Vujčića, zajedno s naknadom za rad u Savjetu HNB-a, 34.158 kuna, a viceguvernera 30,7 hiljada kuna, te da se ta primanja nisu povećavala ni tokom 2013. ni tokom 2014. godine, i to kao odgovor na tekst objavljen u Globusu da je guverner sebi i najužim saradnicima povećao plaću za trećinu, dok je ostalima smanjio primanja za tri posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *