Vlada Hrvatske namjerava da smanji zarade u Hrvatskoj narodnoj banci

Prema zasad neslužbenim informacijama, pojedini ministri u Vladi vrlo ozbiljno razmišljaju o tome da guverneru HNB-a i njegovom timu smanje pltće. Ministar Maras izišao je s tezom kako je neodrživo da guverner ima višu platu nego premijer, piše Večernji list.

U Vladi mogu vezati HNB-ov kadar uz službenički sistem plaća, ali će morati voditi računa o tome da već sad guverner HNB-a ima najnižu platu među kolegama u EU, da će nekonkurentne plate možda otjerati neke vrhunske stručnjake iz HNB-a, a i o tome da je centralna banka sada institucija integrisana u sistem koji povezuje ECB te je pitanje kako će reagovati evropske institucije na zamišljenu populističku akciju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Guvernerova plata 34.158 kuna neto (4.745 eura)

Guverner Hrvatske narodne banke i njegovi zamjenici najbolje su plaćeni javni zvaničnici u državi. HNB je potvrdio da je plata guvernera Borisa Vujčića, zajedno s naknadom za rad u Savjetu HNB-a, 34.158 kuna, a viceguvernera 30,7 hiljada kuna, te da se ta primanja nisu povećavala ni tokom 2013. ni tokom 2014. godine, i to kao odgovor na tekst objavljen u Globusu da je guverner sebi i najužim saradnicima povećao plaću za trećinu, dok je ostalima smanjio primanja za tri posto.

Check Also

Spajanje banaka planirano za 11. decembar

Spajanje Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke (CKB) planirano je za 11. decembar i do tog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *