Kanada hoće da prodaje gas Evropi

Dodajte komentar

Kanada bi htela u narednim godinama da počne da izvozi gas u evropske zemlje, rekao je ministar inostranih poslova te zemlje Džon Berd.

“U narednim godinama bismo svakako voljeli da realizijumo izvoz prirodnog gasa sa naše atlantske obale, a tržište evropskih zemalja u tom pogledu djeluje veoma atraktivno”, izjavio je Berd u intervjuju američkoj televiziji Foks njuz.

Sada Kanada prodaje svoju energiju samo na sjevernoameričkom tržištu, prineo je Itar tas.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, prema Berdu, Otava bi ubuduće htjela da diverzifikuje izvoz nafte i gasa, u tom cilju gradiće cjevovode do pacifičke i atlantske obale.

Šef kanadske diplomatije je takođe izrazio nadu da će Vašington uskoro dati saglasnost za izgradnju interkontinentalnog naftovoda Kejston iks el (Keystone XL) koji bi trebalo da poveže naftonosni pijesak kanadske provincije Alberta s američkim rafinerijama u Meksičkom zalivu.

“Voljeli bismo da vlasti SAD odobre taj projekat koji će doprinijeti privrednom rastu i spremni smo da radimo na njegovoj realizaciji zajedno s našim američkim partnerima”, rekao je Berd i dodao da Kanada ima velike zalihe nafte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *