Ekonomije u regiji će rasti, samo Hrvatska će stagnirati

Stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u gotovo svim zemljama srednj i istočne Evrope u prošloj godini bile su iznad očekivanja, a njihov ekonomski oporavak nastavit će se i u 2014. godini, jedino bi hrvatska ekonomija mogla stagnirati zbog fiskalnih restrikcija te problema s izvoznim tržište i konkurentnošću, ocjenjuju analitičari Erste Grupe. 
Iz Erste podsjećaju da su stope rasta u gotovo svim zemljama regije u 2013. bile iznad očekivanja, pa je tako tako Rumunija  zabilježila rast od 5,2 posto, a Poljska i Mađarska od 2,7 posto. Češka je iznenadila rastom od 1,3 posto, a prognoze je nadmašila i Slovačka, ekonomskim rastom od 1,5 posto.

Prosječno, zemlje regije u prošloj su godini iskazale ekonomski rast od 1,2 posto, a analitičari Erste banke prognoziraju da bi ta stopa u ovoj godini trebala dodatno porasti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Nakon rasta od 1,2 posto u 2013., ekonomije regije središnje i istočne Evrope ove bi godine trebala porasti za dodatnih 2,4 posto. Rast u regiji trebao bi biti podržan smanjenjem fiskalne konsolidacije i snažnijim rastom izvoznih partnera”, mišljenje je voditelja Odjeljenja za analizu tržišta kapitala regije SIE u Erste Grupi Henninga Esskuchena.

Tako u Erste prognoziraju da bi Poljska trebala zabilježiti najvišu stopu rasta, od 3,1 posto, dok se u Rumuniji očekuje rast od 3 posto. Češka, Mađarska i Slovačka takođe bi trebale ostvariti veći rast nego lani, dok bi rast u Srbiji mogao usporiti u odnosu na 2013. godinu, ali i dalje ostati na pozitivnih jedan posto.

Jedino bi Hrvatska, očekuju u Erste grupi, mogla iskazati stagnaciju, zbog fiskalnih restrikcija te problema s izvoznim tržištem i konkurentnošću.

U analizi Erste grupe “Tržišta i dionice u SIE: dionice u regiji ponovo zanimljive ulagačima” navodi se i da se u ovoj godini očekuju razmjerno pozitivni odnosi na dioničkim tržištima u regiji središnje i istočne Evrope, uz ocjenu da ta tržišta privlače sve više pažnje ulagača zbog trenda dodavanja rizičnije imovine u izloženost razvijenim tržištima.

Check Also

Addiko banka fiksira vrijednost 3M EURIBOR-a na dvije godine

Addiko banka odlučila je da svojim klijentima sa varijabilnim kamatnim stopama na kredite omogući fiksiranje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.