Veći prihodi od turizma

Dodajte komentar

Ukupni prihodi od turizma u prošloj godini su, prema procjenama resornog Ministarstva, iznosili 721 milion eura, što je tri odsto više nego 2012.

“Posmatrano po godinama, prihodi od turizma bilježe kontinuiran rast. Stopa rasta u 2009. godini iznosila je jedan odsto, 2010. i 2011. prihodi bilježe rast od 6,4 odsto, dok je ostvarena stopa rasta u 2012. bila 4,3 odsto, a u prošloj tri odsto”, navedeno je u Izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma koji je nedavno usvojila Vlada.

Finansijski pokazatelji turističkog prometa tokom prošle godine, koji su rezultat i povećanog broja turista i noćenja u odnosu na 2012, ukazuju na to da je, kako je ocijenjeno, prošle godine poslovanje u sektoru turizma bilo uspješno.

“U prilog tome govori i činjenica da je nivo prometa iz cijele 2012. godine bio premašen već tokom prvih deset mjeseci prošle, i to 1,6 odsto u prihodima, 1,1 odsto u broju turista i 1,4 odsto u ostvarenim noćenjima”, kazali su iz Ministarstva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pozitivan trend u posljednjih pet godina ostvaruje se, kako se dodaje, i kada je riječ o broju turista i ostvarenim noćenjima.

Tokom prošle godine, Crnu Goru je posjetilo skoro 1,5 miliona turista, 3,6 odsto više nego 2012. Ostvareno je nešto više od 9,4 miliona noćenja, što je povećanje od 2,8 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Od ukupnog broja noćenja strani turisti ostvarili su 89 odsto, a najviše gosti iz Rusije i zemalja bivših članica SSSR-a, zatim iz Srbije i zemalja članica Evropske unije.

Prosječno vrijeme boravka stranih turista u prošloj godini iznosi 6,3 dana. Turisti iz Rusije i sa Kosova boravili su najduže, nepunih osam dana. Domaći turisti prosječno su boravili oko 5,9 dana.

“Jedan od najkritičnijih aspekata razvoja turizma jeste i dalje prisutna koncentracija velikog broja turista u relativno kratkom periodu godine”, ocijenili su u Ministarstvu.

Kao i u prethodnim godinama, najveća posjeta turista ostvarena je tokom ljetnjih mjeseci, kada je Crnu Goru posjetilo 68 odsto turista i ostvareno 75 odsto noćenja. Regionalno posmatrano, u ukupnim noćenjima ostvarenih tokom prošle godine, primorski region Crne Gore učestvuje sa 96,98 odsto, centralni dio sa 1,69 odsto i sjeverni sa 1,33 odsto.

Kada se uzme u obzir trend parametara turističkog prometa u Crnoj Gori u proteklih pet godina, kao i izvještaji Svjetske turističke organizacije koji se odnose na globalne turističke tokove, očekuje se da i u ovoj godini bude nastavljen pozitivan trend, odnosno prognozira se povećanje od tri do četiri odsto svih pokazatelja turističkog poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *