Šta je grejs period i čemu služi

Grejs period je vremensko odlaganje izvršenja neke finansijske obaveze. Grejs period je vrijeme koje protekne od momenta isplate kredita do uplate prve rate kredita od strane korisnika. Ovaj termin se uglavnom koristi kod dugoročnih kredita namijenjenih preduzećima i preduzetnicima za finansiranje određenih investicija.

Svrha grejs perioda je da zajmoprimcu dozvoli da u određenom vremenskom periodu bude oslobođen otplate kredita, kako bi na osnovu investcije kojom je konkurisao i dobio kredit mogao da dođe do prvih prihoda.

Tokom grejs perioda, korisnik kredita nije u obavezi da otplaćuje glavnicu svoga duga, već samo kamatu na mjesečnom nivou (ukoliko nije beskamatni grejs period).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon isteka grejs perioda smatra se da je zajmoprimac postao sposoban da po konkretnom projektu ostvaruje profit i na osnovu toga banci otplaćuje obaveze po osnovu kredita.

Dužina grejs perioda se određuje u zavisnosti od namjene kredita i potrebe klijenta, odnosno projekta koji se finansira i trenutka kada se očekuje pozitivan finansijski tok od investicije.  

Kada je u pitanju grejs period kod kredita za stanovništvo, on se odobrava u skladu sa logikom da je u trenutku kada uzima kredit klijentu neophodna „jaka finansijska injekcija“ i on nije sposoban u narednim mjesecima da izvršava svoje obaveze, a da ne ugrozi svoj životni standard. Zbog toga se odobrava kraći period u kome će on biti oslobođen obaveze plaćanja rata kredita.

Kamata koja se obračunava tokom grejs perioda naziva se interkalarna kamata i ona bi po pravilu trebalo da bude niža od regularne kamate koja se obračunava tokom perioda otplate. Postoje i krediti kod kojih se tokom grejs perioda ne obračunava kamata, ali su oni izuzetno rijetki. (kamatica.com)

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

One comment

  1. Ovo nije tacno. Onda bi svaki kredit koji je isplacen recimo 15.januara, gde prva rata dospeva 15. februara, imao grace period od mesec dana… Grace period je pomeranje amortizacije kredita tj njegovog pocetka amortizacije…

Leave a Reply

Your email address will not be published.