SAD energetski obezbjeđuju Ukrajinu?

Dodajte komentar

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je da će sarađivati sa Ukrajinom i drugim saveznicima kako bi se sprečilo da zemlje poput Rusije koriste energente kao “političko oružje”.

On je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim premijerom Arseniyem Yatsenyukom rekao da će pomoć SAD i drugih zemalja pomoći Ukrajini “da zadovolji najhitnije potrebe”, navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Predsjednik SAD Barack Obama u četvrtak je potpisao nacrt zakona o kreditu od milijardu dolara Ukrajini. MMF je prošlog mjeseca najavio kredit od 14 do 18 milijardi dolara za Ukrajinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Biden je pozdravio tzv. stendbaj aranžman, rekavši da će on dovesti do stabilizacije i rasta ukrajinske privrede.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici, koje podržava Zapad, pokušavaju da pronađu nove izvore energije nakon što je Rusija povećala cijenu gasa Ukrajini za 80 odsto.

Biden je istakao značaj poboljšanja energetske bezbjednosti Ukrajine i obećao je da će sarađivati sa tom i drugim zemljama širom Evrope kako nijedna zemlja ne bi mogla da koristi energente kao političko oružje.

On je, takođe, rekao da predsjednički izbori 25. maja u Ukrajini treba da budu “fer i slobodni” i apelovao je na tu zemlju da sprovede reformu ustava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *