Mađarska: Bogati plaču ali od sreće

Dodajte komentar

Orbanova poreska politika bogate čini još bogatijima, tvrdi ekonomista Šandor Rihter iz bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije.

On je uputio teške riječi osude na račun ekonomske politike Orbanovog ‘Fidesa’, vladajuće mađarske partije.

Od madarske ekonomske politike pod premijerom Viktorom Orbanom koristi su imali samo oni najbolje stojeći, mišljenja je Rihter. Izostanak pravne izvjesnosti sprečava strana ulaganja, što je prijeko potrebna finansijska injekcija, izjavio je on za bečki Standard.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iako je Mađarska zaista ostavila recesiju iza sebe, nema znakova stabilnog rasta. Investicije su, u stvari, počele da rastu, ali to je bilo nekada, nekoliko godina prije nego što smo doživjeli oštar pad. Stopa investicija, mjerenih u odnosu na proizvodni autput (BDP), veoma je niska. Ona mora biti daleko viša, recimo najmanje između 21 i 23 odsto. Ona, trenutno, iznosi samo 10 odsto. Kompanije koje posluju u proizvodnom sektoru, kao što su Mercedes-Benz, Opel i Suzuki mogu mirno da spavaju jer premijer Orban ima sluha za potrebe i želje ovih stranih investitora. Međutim, u sektoru usluga, koji je u svakoj modernoj privredi veći i daleko važniji od proizvodnog sektora, premijer nije pokazao takvo, prijeko potrebno, razumijevanje.

Ovo se, prije svega, odnosi na, recimo, posebne poreze koje je u parlamentu izglasao Fides. Porezi su nametnuti bankarskom, energetskom i telekomunikacionom sektoru . I mada je bilo najava da će bankama ovaj porez biti ukinut, to se dosad nije desilo, kaže Šandor Rihter. U teškim situacijama, u kakvoj je Mađarska sada, nužno je najaviti dobro obrazloženje – koga to i zbog čega globite, koliko će ti nameti trajati i na kojim će se nivoima ubirati. Blagovremena najava je nužna, jer kompanije i firme jedino tako mogu da se blagovremeno pripreme za poreski udar. A to Orban nije učinio. Ako kompanije nisu bile upoznate s novim porezima – a Fides ih iznenada uvede – to je veoma loša poruka svima onima koji posluju u Mađarskoj, ističe Rihter.

Možda je šansa za dobro sprovođenje reformskih mera mogla biti iskorišćena, da je ova reforma od samog početka bila temeljita. Jer, tek se sada ispostavlja da su državi potrebne mjere koje će biti efikasne na duge staze. Iznenadno nametanje tzv. ‘posebnih poreza’ ne vodi održivom poboljšanju ekonomske situacije. Reforme se moraju sprovoditi u oblasti zdravstva, penzionog, obrazovnog, kao i sistema finansiranja gradova. Ekstremna centralizacija koju sprovodi sadašnja vlada neće doprinijeti pravim reformama u ovim oblastima, tvrdi ovaj ekonomista iz bečkog WIIW.

Ako Orban ponovo pobijedi na narednim izborima, ne mislim da će se uhvatiti u koštac s ovim problemima, naglašava Rihter. Trebalo bi da on i Fides rade suprotno – da sprovode decentralizaciju, koja je zaista nužna, s manje kontrole koja potiče od vlade i njene vlasti. Potrebno je u rešenje integrisati i privatne inicijative, kao i privatni kapital. Sve ovo potrebno je da razmotri jedan ekspertski panel, u koji će biti uključene kako interesne grupe tako i organizacije civilnog društva. A ovo o čemu govorimo je upravo suprotno od onoga što smo imali prilike da vidimo u poslednje četiri godine, napominje Šandor Rihter.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *