Telekom Slovenije i službeno opet na prodaju

Dodajte komentar

Telekom Slovenije je i službeno na prodaju. Slovenačko društvo za odštete je u ime države, Kapitalnog društva, Sava reosiguranja i Triglav osiguranja pozvala je potencijalne kupce da iskažu interes za preuzimanje 72,75 posto Telekoma, odnosno 4,75 miliona dionica.

No, prodaje s i 2,83 posto dionica malih ulagača, sveukupno 75,58 posto dionica. Rok za iskazivanje interesa je 23. april, a prodaja će ići u višestupanjskom postupku odabira najboljeg ponuđača. 

“Svrha izjave o interesu je omogućiti procjenu zainteresovanih stranaka, koje pokazuju pravnu i finansijsku sposobnost za kupovinu i vlasništvo nad Telekomom Slovenije”, stoji u pozivu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Citigroup je savjetnik u prodaji

Finansijski savjetnik u prodaji Telekoma Slovenije je Citigroup Global Markets, a kod njih će biti i ponude. Nakon što pristignu sve ponude, Citi će odlučiti, na temelju procjene, i ispunjava li stranka uslove za u uvrštavanje u sljedeću fazu postupka, a zatim će biti obavezni potpisati ugovor o tajnosti podataka, nakon čega će potencijalni kupci dobiti pristup informacijama o kompaniji i detalje transakcije. 

Prodavav zadržava pravo, u bilo kojem trenutku, bez obavijesti ili obrazloženja, promijeniti ili zaključiti predviđene postupke, uključivo sa zaključivanjem pregovora s bilo kojim od zainteresovanih kupaca.

Velik interes kupaca

Prema pisanju slovenačkih, ali i hrvatskih i njemačkih medija, postoji velik interes za Telekom Slovenije. Deutsche Telekom bi se navodno za Telekom Slovenije trebao takmičiti preko Magyar ili Hrvatskog Telekoma, a prema pisanju Handelsblatta, Nijemci su za TS spremni platiti 700 miliona eura.

Trenutno, tržišna kapitalizacija Telekoma Slovenije na Ljubljanskoj berzi iznosi 876 milijoa eura. Osim Deutsche Telekoma, ranije su interes za TS iskazivali ruski Sistema holding i Gazprom telekom, kao i Türk Telekom i norveški Telenor.Zadnji pokušaji prodaje Telekoma obustavljeni su 2007. i 2008. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *