Stanovi u Srbiji pojeftinili i 30 posto, kupaca nema

Dodajte komentar

Ponuda stanova i kuća je velika, a cijene nekretnina pale su i do 30 posto, piše portal Radiotelevizije Srbije.

I pored toga, mnogi odustaju od kupovine na kredit. Gradnju ne može ništa ugroziti, jer je u Srbiji i nema, tvrde investitori. Podsjećaju da su sve građevinske kompanije opterećene kreditima. 

Računa se da je građanima Srbiji godišnje potrebno oko 25.000 stanova, a trenutno više od 300.000 domaćinstava nema riješeno stambeno pitanje, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Iako bankari tvrde da su kamate za stambene kredite od pet posto trenutno najpovoljnije, malobrojni su oni koji mogu priuštiti kupovinu stana na kredit.
[widgets_on_pages id=”Baner”]
Aleksandra Kon iz Agencije za nekretnine kaže da u Srbiji neko mora imati platu minimum 500 eura da bi mogao kupiti stan uz pomoć kredita i ušteđevinu blizu 20.000 eura.
Prema njenim riječima, neophodno je da ljudi koji se opredjeljuju kupiti stan uz pomoć kredita budu sigurni da njihova primanja budu za vrijeme tog dugog razdoblja od 30 godina uravnoteženi.
Bankari priznaju da su im korisnici stambenih kredita najredovnije platiše, i da čine oko 60 posto kreditne zaduženosti.
Dejan Vučinić iz Societe Generale banke kaže da ukoliko posmatramo isti period januar-februar 2014-2013. godine bilježi se 25 posto pad podnesenih zahtjeva za stambene kredite.
Prema njegovim riječima, jedan od razloga je i ukidanje subvencija, sada je svim potencijalnim klijentima potrebno više novca za učešće za kupovinu stana.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *