Kolika je plata najplaćenijeg bankara u Evropi?

Dodajte komentar

Izvršni direktor švajcarske banke Credit Suisse Brady Dougan jedan je od najplaćenijih čelnika u evropskom bankarskom sektoru u prošloj godini, sa zaradom od 9,8 miliona franaka, dva miliona više nego 2012.

Osnovna plata Amerikanca Dougana ostala je nepromijenjena i iznosila je 2,5 miliona franaka, prenio je švajcarski 24 sata.

Kompanija Credit Suisse za plate devetočlanog Upravnog odbora prošle godine je izdvojila ukupno 64,8 miliona franaka, dok je 2012. kada je u tom organu bilo 13 članova izdvojila 74,1 milion franak.

Ukupan prošlogodišnji prihod predsjednika Administrativnog savjeta grupacije Ursa Rohnera od 4,9 miliona franaka, bio je manji neho 2012. koji je iznosio 5,2 odsto.

Prošlogodišnje izdvajenje banke Credit Suisse za plate članova Administrativnog saveta iznosilo je 12 miliona franaka dok je 2012. izdvojeno 13 miliona franaka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na referendumu održanom krajem prošle godine, većina Švajcaraca nije podržala inicijativu u ograničenju plata direktora.

Predlog koji su inicarili Mladi socijalisti podrazumevao je da plate menadžera ne mogu biti veće od dvanaest puta u odnosu na plate najniže plaćenog zaposlenog u istoj kompaniji.

Švajcarci su u martu prošle godine, ubjedljivom većinom, na referendumu izglasali da se za najviše menadžere ograniče veliki bonusi i zabrane velike otpremnine koje se daju pri njihovom odlasku iz kompanije, takozvana zlatna rukovanja.

Oba referenduma su odraz gnijeva Švajcaraca na izvještaje da neki od vodećih menadžera u zemlji zarađuju preko 200 puta više od njihovih zaposlenih.

Izvršni direktor banke Credit Suisse u jednom trenutku zarađivao je 820 puta više nego zaposleni sa najnižim primanjima u toj banci. B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *