Kineski juan postaje svjetska rezervna valuta?

Dodajte komentar

Kineska valuta juan bi mogao postati rezervni novac, a da li će se i kada to dogoditi zavisi od održivosti kineskog privrednog rasta, ocijenio je saradnik Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču Vladimir Gligorov.

Povodom sporazuma koje je Kina postigla sa Njemačkom i Velikom Britanijom o otvaranju finansijskih centara za međunarodnu trgovinu u juanima u Frankfurtu i Londonu, Gligorov je za Kineski međunarodni radio izjavio da je teško reći koji bi udio juan, u tom slučaju, imao u odnosu na dolar, euro ili funtu.

“Japan, recimo, ima veoma razvijenu privredu, ali jen nije značajan rezervni novac jer je japanska privreda prilično zatvorena. Sve zavisi od razvijenosti i otvorenosti privrede i njenih tržišta i od kredibilnosti njene privredne politike”, rekao je Gligorov.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Potrebno je, prema njegovim riječima, da stranci mogu da ulažu u kineske državne obveznice i da je to tržište likvidno. Potrebna je i značajna promjena u nacionalnom bankarstvu, kako bi se povećala privlačnost korišćenja juana za transakcije, unutar kineske privrede.

Konačno, ukazao je Gligorov, potrebno je i da se smanji oslanjanje na  akumulaciju rezervi u stranom novcu, najviše u eurima i dolarima, što podrazumijeva značajno povećanje domaće potrošnje kako bi se smanjio ili eliminisao suficit u razmjeni sa inostranstvom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *